Nieuwsbrief September 2012

Nieuwe app biedt blik in de ondergrond

Benieuwd wat er in zich in de bodem van Rotterdam, Den Haag of Amsterdam bevindt? Download dan de app UAR Ondergrond, richt uw smartphone naar beneden en bekijk de virtuele 3D-modellen van ondergrondse bijzonderheden.

UAR ONDERGROND is een uitbreiding op de bestaande app UAR van het NEDERLANDS ARCHITECTUURINSTITUUT (NAi). Die applicatie voor smartphones en tablets voegt een virtuele laag toe aan de werkelijkheid. Er is bijvoorbeeld te zien hoe een locatie er vroeger uitzag of in de toekomst eruit zal zien. Met UAR Ondergrond is het nu mogelijk ook een blik in de ondergrond te werpen. Lokale archeologische vondsten komen in beeld, maar ook metrostations, automatische parkeergarages en andere interessante objecten.

De app is ontwikkeld door het NAi en het CENTRUM VOOR GEOCOMMUNICATIE, waar het COB via GEO-IMPULS aan verbonden is. UAR is gratis te downloaden voor IPHONE en ANDROID.
>> LEES MEER OP ONZE WEBSITE

Platform Veiligheid goed van start

Dinsdag 4 september 2012 was het zover: het nieuwe Platform Veiligheid kwam voor het eerst bij elkaar. De bijna twintig deelnemers discussieerden met elkaar over de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving van wegtunnels.

Het thema werd geïntroduceerd door drie sprekers. Suzanne Borneman (RWS DI) sprak over de verwachte wijzigingen in wet- en regelgeving, Ronald Gram (RWS DI) ging verder in op de implementatie van DE TUNNELSTANDAARD in nieuwe en bestaande tunnels en Gert-Jan Braas (Vialis) deelde de ervaringen van aannemer Combinatie Leo ten Brinke met het toepassen van de tunnelstandaard bij Combiplan Nijverdal.
>> LEES MEER OP ONZE WEBSITE

COB-congres 2012: u komt toch ook?

De uitnodigingen zijn de deur uit! Niet per post, maar per digitale nieuwsbrief, geheel in stijl van het thema Vindingrijk in arme tijden. Heeft u hem gemist? Dan bent u bij deze alsnog van harte uitgenodigd voor ons congres op 29 november aanstaande.

We presenteren onder meer:

Het COB-congres vindt plaats op de RDM CAMPUS te Rotterdam. Deelname is gratis voor studenten en voor participanten en commissieleden van het COB. AANMELDEN kan via de website.
>> BEKIJK HET COMPLETE PROGRAMMA OP DE WEBSITE

Special ondergronds bouwen

De septembereditie van het VAKBLAD VERKEERSKUNDE stond in het teken van ondergronds bouwen. Gasthoofdredacteur Merten Hinsenveld, directeur van het COB, stelde het blad samen.

De inhoud van de speciale editie is online te bekijken in het DOSSIER ONDERGRONDS BOUWEN.

 

Bijna twintig aanmeldingen Schreudersstudieprijs

Met nog een dag te gaan tot de sluitingsdatum staat de teller voor de Schreudersstudieprijs op achttien inzendingen. Dat zijn achttien afstudeeronderzoeken waarin op een innovatieve manier is gekeken naar ondergronds ruimtegebruik.

De SCHREUDERSSTUDIEPRIJS wordt elke twee jaar uitgereikt aan een student die een bijzonder afstudeerproject heeft afgerond op het gebied van ondergronds ruimtegebruik aan een Nederlandse HBO- of WO-instelling. Hiermee wil de Stichting de vernieuwende blik van studenten blijven stimuleren. Vooralsnog dingen dit jaar achttien kandidaten mee naar de hoofdprijs van 2500 euro en de eervolle vermelding van 500 euro. Komende week plaatsen we de definitieve kandidatenlijst op onze website.
>> LEES MEER OVER DE SCHREUDERSSTUDIEPRIJS

Maand van de Ondergrond

In oktober organiseert Rotterdam de Maand van de Ondergrond. Het programma voor de eerste week is nu online te bekijken.

Minisymposia, lunchlezingen, platformbijeenkomsten… Rotterdam brengt de wereld van de ondergrond in oktober in één stad bijeen. Er zijn activiteiten van organisaties uit hun netwerk en evenementen voor gemeentemedewerkers, burgers en andere geïnteresseerden.
>> LEES MEER EN BEKIJK HET PROGRAMMA T/M 5 OKTOBER