Verlies vakmanschap niet uit het oog!

“Vanuit mijn huidige functie als directeur van de divisie SPIE-Infra ben ik lid geworden van het COB. Om twee redenen: om toegang te krijgen tot dit specifieke netwerk en om met andere leden kennis uit te wisselen over de boeiende materie die raakt aan duurzaamheid, innovatievermogen en ruimtelijke inrichting.

SPIE is een onafhankelijke, hoogwaardige multitechnische dienstverlener. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaamheid hebben wij hoog in het vaandel staan. We streven naar verantwoorde groei, waarbij kwaliteit en kwantiteit hand in hand gaan. SPIE-Infra is betrokken bij de bouw, renovatie en onderhoud van tunnels in binnen- en buitenland, maar ook zijn wij gespecialiseerd in de aanleg van ondergrondse kabels en leidingen.

Vanuit een vorige werkgever was ik al eens betrokken bij het COB. Het is dus een hernieuwde kennismaking. Ondergronds bouwen in Nederland heeft de laatste jaren een geheel eigen dynamiek ontwikkeld. Door de schaarse openbare ruimte biedt ondergronds bouwen vaak creatieve, ruimtebesparende oplossingen met grote voordelen voor alle betrokken partijen. Een aansprekend voorbeeld is de ondertunneling van de A2 ter hoogte van Maastricht. De voormalige bovengrondse autobaan, die Maastricht nu nog doorkruist, maakt straks plaats voor een zogeheten Groene Loper, een boulevardachtige wandelomgeving, terwijl de ondergrondse tunnel soepel het gemotoriseerd verkeer zal verwerken. Bouwen onder de grond geeft bovengronds meer ruimte, licht en lucht.

Het COB is volgens mij een uitgelezen platform dat de mogelijkheid biedt om vroegtijdig signalen af te geven, maar ook op te vangen. Signalen die op de langere termijn invloed zullen hebben op keuzes die gemaakt gaan worden in het ondergrondse bouwen. Het COB bepaalt mede de richting.

We hebben het bij de aanleg van infrastructuur vaak over processen en procedures, maar laten we ervoor waken dat we het benodigde (technische/inhoudelijke) vakmanschap om te bouwen niet uit het oog verliezen. Het zijn de technische oplossingen, die de gevraagde veiligheid bieden en niet de meters papier. In ons werk gaat het uiteindelijk om de kwaliteit van de bouwprestaties op basis van heldere afspraken. Dat is ons aller hoofddoel, een streven waar SPIE-Infra al vele jaren succesvol invulling aan geeft in binnen- en buitenland. We kijken graag vooruit en gaan daarvoor in de toekomst ook nog verder met alle plezier onder de grond aan de slag.”

Jan Arends is sinds negen jaar werkzaam bij SPIE. Daarvoor werkte hij onder meer bij TBI en Stork Infratechniek (nu Heijmans). Jan Arends is lid van de programmaraad van het COB.

Foto: Vincent Basler