Flexival 2015: Bodembeats

Een dag peinzen en deinzen over de ondergrond. Bodembeats bepaalden het ritme op het Flexival 2015. Een ritme van verdiepende lezingen, inspirerende sessies, een bodemgame, film, excursies, leergeschiedenis Rotterdam en een dj (met korte economische verhandelingen).

Op het Flexival gaat het net altijd even iets anders dan op reguliere bijeenkomsten, sessies en congressen. Net wat losser, leuker en levendiger. Maar dat zonder verlies aan inhoudelijke kwaliteit. Het gaat om kippenvelmomenten. Dat vertaalt zich in het programma naar een grote diversiteit aan activiteiten. In 2015 kunt u zowel ‘peinzen’ (inhoudelijke verdieping) als ‘deinzen’ (inspiratie). De rode draad is altijd ondergrond en ordening, en volop ruimte om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Dat is het doel van het Flexival: voor één dag een inspirerende leeromgeving bieden rondom de ondergrond en ruimte!

Het programma van het Flexival 2015 bestond uit drie sessierondes met elk twee sessie. Dus: zes keer verdieping en inspiratie! Om 15.00 uur startte de bodemlounge die langzaam en vanzelf overging in de borrel met DJ Manshanden. Zowel in de ochtend als in de middag was het mogelijk om in plaats van de sessies, te kiezen voor een excursie over de Kop van Zuid in Rotterdam. De excursie voerde u naar De Rotterdam en de basculekelder van de Erasmusbrug. Daarnaast waren er ’s morgens en ’s middags acht plekken beschikbaar voor het spelen van een bodemgame.

>> Ga voor sfeerbeelden en downloads naar de terugblikpagina

Sessies eerste ronde

9.30 – 11.00 uur

  • Maak kennis met de Omgevingswet 
    Willem Bosma (Van der Feltz advocaten) geeft een kritische beschouwing van het wetsontwerp Omgevingswet. Grijp ook deze kans voor het stellen van al uw juridische vragen over ordening van de ondergrond.
  • Maak een bodempitch! 
    Leer op het Flexival onder deskundige leiding van Joris Nuiver (Lapublique) een goede pitch neer te zetten. Over 100% aandacht, over je oogcontact, over de opbouw en meer. Niet alleen theorie maar ook doen!

Sessies tweede ronde

11.00 – 12.30 uur

  • SKB showcase Amersfoort | De Natuurlijke Alliantie
    Vincent Grond en Ron Nap (Alliantievereniging) nemen u mee in de praktijk van de SKB showcase Amersfoort. Bodem in een natuurlijke alliantie met water en groen: dat is het doel bij twee complexe, stedelijke herstructureringen in Amersfoort.
  • Hoorcollege Klimaatverandering 
    Salomon Kroonenberg (emeritus hoogleraar Geologie en auteur van de besteller De menselijke maat) kijkt vanuit het perspectief van geologische tijdschalen naar klimaatverandering. Laat u meeslepen en ga met Salomon Kroonenberg in gesprek.

Sessies derde ronde

14.00 – 15.30 uur

  • Leergeschiedenis Rotterdam 
    Na de plenaire presentatie van de leergeschiedenis (zie hiernaast) kunt u in deze sessie doorpraten met Joost Martens (gemeente Rotterdam) en andere hoofdrolspelers. Wat hebben zij gedaan en geleerd bij de ontwikkeling van het Masterplan Rotterdam? En hoe zit het met die verleidingskaarten?
  • Hoorcollege mythologie uit de onderwereld 
    Salomon Kroonenberg (emeritus hoogleraar Geologie en auteur van de besteller De menselijke maat) doet geologisch veldwerk in de hel, met hamer en kompas, in de voetsporen van de Bijbel, Homerus en Dante. Hij laat ons zien dat de aarde haar eigen geschiedenis schrijft.

Bodemlounge

15.30 – 16.30 uur

  • Bodembeats 
    DJ W Manshanden, in het dagelijks leven econoom, staat achter de draaitafel bodembeats te produceren. De beats zullen deinzen maar niet stampen: een uitstekende ambiance om uw Flexivalpartners te ontmoeten onder genot van een drankje en een hapje.
  • Bioscoop
    Wim Kooper (directeur KAM Milieuadvies) heeft samen met Irene van den Brekel (Human Factor TV) de documentaire ‘De grond van ons bestaan’ gemaakt. Weinig mensen staan stil bij wat de bodem betekent voor ons persoonlijke leven en voor onze maatschappij. Met deze film (waarvan we de korte versie bekijken) willen de makers bijdragen aan een groter bewustzijn. Wim zal ook zijn plannen presenteren over de filmserie ‘In de ondergrond’ en ons het eerste deel laten zien.
  • Te koop: dood paard
    Ook geen zin om nog jaren te sleuren en te leuren? Er wordt pas sinds kort gestreefd naar integraal beleid voor de ondergrond op zichzelf. Dit zal op termijn moeten samengaan met reeds bestaand (bovengronds) beleid. Is dat slim en kan dat niet sneller? Denk en discussieer mee met John de Ruiter (gemeente Rotterdam).

Liever iets anders?

9.30 – 11.00 uur EN 14.00 – 16.30 uur

  • Excursie Kop van Zuid 
    U krijgt een inleiding op de ontwikkeling van de Kop van Zuid (masterplan Riek Bakker), uiteraard met aandacht voor de ondergrondse aspecten. Daarna naar buiten: met gids een wandeling over de Kop van Zuid, bezoek het gebouw De Rotterdam en de basculekelder van de Erasmusbrug.
  • Bodemgame (stedelijk gebied)
    Wilt u in een virtuele wereld invulling geven aan een ruimtelijk ordeningsopgave vanuit het perspectief van de ondergrond? Dat kan op het Flexival! David van den Burg (Ambient) en Christian Paping (RO2) geven u de primeur van de multiplayer serious game SKB Ondergrond.