Kabinet wil ondergrondse snelweg Amsterdamse Zuidas

Het kabinet besluit deze week om de snelweg A10 en de spoorlijn bij de Amsterdamse Zuidas, ondergronds aan te leggen. In 2013 wordt begonnen met het ondergronds aanleggen van tienbaanssnelweg A10 over een lengte van 1.200 meter. Het hele project gaat 1,5 à 2 miljard euro kosten.

De vier betrokken ministers hakken daarover donderdag de knoop door schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Einde onzekerheid

Met de keuze van het kabinet komt er een einde aan de onzekerheid over de infrastructurele plannen rond het prestigieuze zakencentrum in Amsterdam. De aanleg gaat gefaseerd gebeuren. Het project wordt uitsluitend met publiek geld gefinancierd. Het aantrekken van een gedeeltelijke private financiering, zoals de afgelopen tien jaar het voornemen was, is definitief van de baan.

Twintig jaar

De nieuwe directeur van het Amsterdamse bureau Zuidas, Klaas de Boer, bevestigt desgevraagd dat er voor een ondergronds dok wordt gekozen. De eerste fase begint in 2013 en moet in 2019 klaar zijn. Het gefaseerd ondergronds brengen van de snelweg en daarna het spoor vergt 15 tot 20 jaar. Donderdag bespreken de ministers Wouter Bos (Financiën, PvdA), Camiel Eurlings (Verkeer,CDA), Jacqueline Cramer (Ruimtelijke Ordening, PvdA) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) het project. Het project was in een patstelling beland door plotseling geldgebrek onder potentiële private financiers.

Door Arne Hankel

Bron: bericht website Elsevier