Zaal 1: Passie voor techniek

Het parallelprogramma is verdeeld over drie zalen met elk een eigen invalshoek. Op deze pagina vindt u informatie over de presentaties in zaal 1: Passie voor techniek. De presentaties duren steeds een veertig minuten, waarna u eventueel van zaal kunt wisselen.

The Future of Tunnel Boring

Markus Thewes, Ruhr-Universität Bochum Markus
Bekijk de presentatie in .pdf

Markus Thewes biedt u een doorkijkje naar de toekomst van tunnelboren: welke ontwikkelingen ziet hij en wat betekent dit voor de ondergrondse ingenieur? Zijn presentatie geeft hij in het Engels.

In mechanized tunnel boring there is a growing demand for the construction of tunnels under increasingly difficult conditions. Tunnels are planned with increasing diameters of up to nineteen meters at increasing depth up to eighty meters in soft ground. Meanwhile, the ground conditions are getting ever more demanding regarding instability, variability, abrasivity, permeability, and stickiness. These tough demands have prompted a number of technological leaps for the construction and the operation of shield machines. However, it is very important to recognize the very significant consequences of these trends for the operation and, to the surprise of many designers and owners, for the inspection and maintenance of Shield TBMs. These latter points have lately become decisive for the feasibility of a tunnel project. Markus Thewes will discuss these developments in his presentation.

Virtueel bouwen en ondergronds parkeren

Fred Renkema, Volker Infra Design
Bekijk de presentatie in .pdf

Innovatieve werkwijzen kunnen het bouwproces efficiënter, sneller en goedkoper laten verlopen. Virtueel bouwen is hier een voorbeeld van. De bouwsector bestaat uit een complexe en gefragmenteerde keten van bouwbedrijven, adviseurs, constructeurs, architecten, enzovoort. Door het toepassen van virtueel bouwen worden taken niet meer afzonderlijk en onafhankelijk van elkaar uitgevoerd, maar gekoppeld en zo veel mogelijk geïntegreerd. Het gebruik van virtueel bouwen in het bouwproces vraagt om veranderingen in de organisatie en bij betrokken partijen, maar het helpt beter te anticiperen op complexe en ingewikkelde vraagstukken. Dit kan fouten voorkomen en faalkosten verminderen. Fred Renkema gaat in op de huidige status van virtueel bouwen en toepassingsgebieden (nu en in de toekomst), waaronder ondergronds parkeren.

Aquaduct Oude Rijn: de principes van ‘onder water bouwen’

Willem Gall, BAM Infraconsult
Bekijk de presentatie in .pdf

Bij sommige projecten vragen de omstandigheden om de gebaande paden qua ontwerp en uitvoering te verlaten. Zo ook bij Aquaduct Oude Rijn, een constructie die ter hoogte van Leiderdorp de brug over de Oude Rijn gaat vervangen. Het water stroomt straks door een grote stalen bak, over de verdiept aangelegde A4. Aannemer BAM heeft patent verkregen op de unieke bouwwijze. Willem Gall vertelt in zijn presentatie hoe zij bekende en bewezen uitvoeringstechnieken op een nog niet eerder vertoonde wijze hebben gecombineerd.

De bouw van het aquaduct (vanaf het aanbrengen van de Gewi-ankers tot en met het afzinken van de bak) is met een webcam vastgelegd. Het resultaat ziet u hiernaast: een proces van vier maanden in een filmpje van twee minuten.