Visie van Jantien van den Berg

Ondergrond als meerwaarde voor bovengrondse ordening

Jantien van den Berg is per 1 januari 2012 de nieuwe coördinator Ordening en Ondergrond bij het COB. Wat wil ze bereiken in deze functie en wat zijn haar drijfveren?

“Coördinator Ordening en Ondergrond zijn bij het COB is voor mij een heerlijke stap. Vanaf mijn studie bouwkunde aan de TU Delft ben ik altijd betrokken geweest bij ruimtelijke ordeningsprojecten. Bij APPM Management Consultants werk ik dagelijks aan een mooier Nederland. Voor mij is het vanzelfsprekend de ruimtelijke ordening integraal aan te pakken. Niet alleen qua partijen, maar ook qua (fysieke) mogelijkheden in de gebieden waar het om gaat. Deze mogelijkheden liggen vaak ook in de ondergrond.

Bij mijn werk voor de gebiedsontwikkelingsopgave W4 voor de gemeente Leiderdorp ben ik op meerdere manieren de meerwaarde van de ondergrond voor de ruimtelijke ordening tegengekomen. Bijvoorbeeld bij de rijksweg A4. Deze vormt naast een verkeerskundig knelpunt ook een fysieke barrière voor onder andere de gemeente Leiderdorp. De W4-partners hebben gezamenlijk een plan gemaakt waarbij de weg onder de Oude Rijn ten opzichte van eerdere plannen verlengd kon worden. De gebiedsontwikkelingen die hierdoor mogelijk zijn, dragen financieel bij aan de oplossing. Hiermee levert de ondergrond een enorme kwaliteitsimpuls aan de leefomgeving. Dit is voor mij een voorbeeld waarbij ondergrond en bovengrond integraal worden benaderd.

Toch valt me nog te veel op dat de ondergrond in ruimtelijke ordening ontbreekt. Men spreekt veel over integrale gebiedsontwikkeling, maar vergeet daarbij de potentie van de bodem. De ondergrond wordt vaak als lastig, duur en complex ervaren, waardoor kansen vroeg van tafel worden geveegd. Dit is zonde; de ondergrond is zeer waardevol voor zowel transport en bebouwing als voor opslag en winning van energie. Hiermee is het benutten van de ondergrond een meerwaarde voor de ruimtelijke ordening bovengronds.

Als coördinator Ordening en Ondergrond wil ik bijdragen aan het integraal benaderen en betrekken van de ondergrond bij ruimtelijke ordeningsvraagstukken. De huidige tijd, waarin rollen veranderen en nieuwe allianties ontstaan, is bij uitstek geschikt om de kansen en mogelijkheden van de ondergrond op de kaart te zetten.

Bij het COB doen we dit met praktijkgericht onderzoek, waarbij overheden en het bedrijfsleven gezamenlijk kennis- en innovatievraagstukken oppakken. Hierbij zullen nieuwe doelen, rollen, verdienmodellen en werkwijzen voor het gebruik en de ontwikkeling van de boven- en ondergrond centraal staan.”

Neem contact op met Jantien van den Berg via jantien.vandenberg@cob.nl of 0182 540 660.

>> Lees ook het interview met twee risicomanagers van het project A4 Leiderdorp