Bouwen met hindernissen

Onder de rook van de Groningse Martinitoren wordt gewerkt aan het Groninger Forum, een centrum voor populaire cultuur, informatie en actualiteit, met ondergronds een fietsenberging en een vijflaagse parkeergarage. De locatie is in meerdere opzichten een uitdaging.

De bouwplaats ligt precies op een uitloper van de Drentse Hondsrug. Er kunnen hierdoor grote zwerfkeien in de bodem zitten, die vooraf moeilijk te lokaliseren zijn. Aannemer BAM heeft bij het ontgraven van de bouwkuip al meerdere keien blootgelegd en vergruisd of verwijderd. Een aantal is geschonken aan de Groningse beeldend kunstenaar Derk den Boer, die in zijn land art-projecten vaak met zwerfstenen werkt.

BAM startte in oktober 2012 met de diepwandconstructie voor de fundering van het Groninger Forum en het nieuwe stadsplein. Er werden ruim vijfenzeventig diepwanden van vijfentwintig meter lang en een meter dik in de bodem gevormd. Zo is een bouwkuip met een omtrek van tweehonderdzeventig meter gemaakt. Tijdens het ontgraven wordt de bouwkuip volgepompt met water om zo tegendruk te geven en de wanden stabiel te houden.

Als de bouwput is uitgegraven en geheel met water is gevuld, kan er worden begonnen met het storten van de keldervloer. Dat gebeurt met behulp van een stortpijp die onderwaterbeton aanbrengt op de bouwputbodem. Duikteams zullen tijdens het storten controleren of de gehele constructievloer goed wordt gevuld. Om ervoor te zorgen dat er tijdens het uitharden geen naden ontstaan, mag het storten niet worden onderbroken. De vloer moet één geheel worden om sterk genoeg te zijn.

De materialen worden op basis van het just-in-time principe aangeleverd vanaf een satellietbouwplaats, omdat de bouwplaats zelf midden in het centrum ligt, pal achter de historische bebouwing van de Groningse binnenstad. Door gebruik te maken van een satellietbouwplaats buiten het stadcentrum wordt de parkeerdruk en verkeersoverlast rondom de bouwplaats zoveel mogelijk beperkt.

Meer informatie

De website Groningen Vernieuwt en een speciale webpagina van de gemeente bieden meer informatie over de grote bouwprojecten in de binnenstad van Groningen. Er is onder meer een uitgebreide uitleg te vinden over de gebruikte bouwtechniek.