Fietsenstalling 18 Septemberplein

Om het plein zo veel mogelijk vrij te houden van her en der gestalde fietsen is onder het vernieuwde 18 Septemberplein in het centrum van Eindhoven een fietsenstalling gemaakt. Kenmerkend zijn de bijzondere ingangen, die als buizen uit de grond lijken te komen.

De bewaakte stalling onder het 18 Septemberplein is gratis en via rolbanen toegankelijk. Ze biedt plaats aan ongeveer 1.400 fietsen en is circa honderd meter lang en ruim twintig meter breed. In het plafond van de stalling zijn glazen tegels en lampen geplaatst die ’s nachts voor een lichtpatroon op het plein zorgen. De stalling en het plein – dat een verbinding vormt tussen het Centraal Station en het winkelgebied – zijn ontworpen door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas.

Ingang fietsenstalling. (Beeld: Verse Beeldwaren)

Spuitbeton

De buisvormige toegangen van de fietsenstallingen zijn gemaakt met spuitbeton en zijn deels uitgevoerd met glas. Eerst is een houten bekisting gemaakt met daarop een wapeningslaag. Vervolgens is de eerste laag spuitbeton aangebracht. Hiervoor is gebruikgemaakt van een speciale spuitrobot die wordt bediend met een joystick. Op de eerste laag spuitbeton is weer een wapeningslaag aangebracht met een kunststof afwerklaag. Deze afwerklaag zorgt ervoor dat de tweede laag spuitbeton strak kon worden afgewerkt. Drie weken na het aanbrengen van deze laag was de constructieve sterkte voldoende en kon de bekisting worden verwijderd. Totaal is bijna 600 vierkante meter spuitbeton aangebracht met een dikte van circa 15 centimeter.

Archeologische vondsten

Op de plaats van de nieuwe fietsenstalling lagen ooit een stadsgracht en een van de drie oude toegangspoorten, De Woenselse Stadspoort. Tijdens de graafwerkzaamheden voor de stalling zijn delen van deze circa 700 jaar oude poort teruggevonden, naast andere archeologische vondsten. Delen van de fundatie van de stadspoort zijn opgebouwd in de kelder. Zo zijn op de plaats waar de stadspoort gevonden is, natuurstenen tegels verdiept in de vloer aangebracht om de poort te symboliseren. Verder zijn informatiepanelen geplaatst om de lokale geschiedenis toe te lichten.