G23 Workshop: Procesverbetering

De COB-werkgroep Procesverbetering projecten werkt op diverse punten aan de verbetering van de voorbereiding van bouwprojecten. Tijdens de workshop op de G23 Netwerkdag legden coördinator Jantien van den Berg en projectbegeleider Martin van Staveren uit wat het project inhoudt. Ook was er volop aandacht voor kennisdeling over dit onderwerp.

Tijdens de kennismaking ontstond meteen al een interessant gesprek. Iedereen kon aangeven wat er in zijn of haar projecten spannend was. Veel overlap, herkenning en aanknopingspunten voor procesverbetering in projecten. Het netwerken en kennisdelen was begonnen!

Na de kennismaking gaf Martin van Staveren een korte introductie van het project Procesverbetering projecten. Hierin kwam aan de orde dat in de voorbereidingsfase van een bouwproject, juist ondergronds, het belangrijk is dat onzekerheden (archeologische vondsten, onverwachte grondlagen, verontreiniging, afwijkende grondwaterstanden) in beeld zijn. De schijn wordt vaak gewekt dat bouwprojecten volledig voorspelbaar verlopen, waardoor onvoorziene situaties, zoals faalkosten en vertragingen, maar ook verstoorde verhoudingen, commotie veroorzaken. Vervolgens is door middel van dilemma’s een gesprek gevoerd over diverse aspecten van dit probleem. Hiermee werd de brug geslagen naar procesverbetering van de voorbereiding van dit soort projecten.

Een van de punten die naar voren kwam is het levendig houden van geïnventariseerde risico’s. Ook werd gesproken over de continue spanning tussen opdrachtgever en -nemer: organiseer je het zelf als overheid of laat je het aan de markt over? Hoe maak je deze keuze? Op welk moment? En hoe zorg je dat je rol als projectmanager zuiver blijft? Welke informatie moet je hebben over de ondergrond om deze keuze te kunnen maken? We gaan bekijken of we deze vraagstukken kunnen meenemen in het project Procesverbetering Projecten.