Verslag G23 Netwerkdag 2012

Donderdag 12 april 2012 organiseerde IBU Stadsingenieurs, het gemeentelijke ingenieursbureau van Utrecht, de eerste G23 Netwerkdag. Thema van de dag was ondergronds bouwen, omdat elke gemeente daarmee te maken heeft. Onder de deelnemers waren zowel afdelingshoofden en teamleiders als medewerkers met een technisch inhoudelijke affiniteit voor het onderwerp.  Deze mix was een goede basis voor een geslaagde netwerkdag met veel interactie en kennisdeling.

De G23 Netwerkdag vond plaats op twee verschillende locaties in Utrecht. De dag begon bij Projectorganisatie Stationsgebied (POS) in Utrecht. Na de ontvangst en opening door Joep Mooren volgde een algemene presentatie over het stationsgebied door Agnes Algera. De werkzaamheden bestrijken een groot gebied van Utrecht, verdeeld over verschillende deelprojecten. Agera vertelde in haar presentatie over het weer in ere herstellen van de oude Catherijnesingel, het bevaarbaar maken van de Leidsche Rijn en het creëren van een verbinding met de Catherijnesingel, het ontwikkelen van een stelsel nieuwe bruggen (Vredenburgknoop) en het aanbrengen van een aantal fietsenstallingen voor de duizenden fietsen die nu om en rond het stationsgebied gestald staan.

Simon Roozen gaf daarna een toelichting op de projectorganisatie van POS. Hij deelde ook een aantal projectervaringen met betrekking tot omgevingsmanagement. Het project heeft onder andere te maken gehad met objecten die tijdens de uitvoering in de ondergrond aangetroffen zijn. Te denken valt aan de oude monumentale kasteelresten die behouden moeten blijven en bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze omgevingseffecten hebben invloed gehad op de planning en uitvoering van het project.

Op locatie
Na de presentaties was er gelegenheid voor een rondleiding op locatie. De groep werd in drieën verdeeld en onder leiding van Agnes Algera, Simon Roozen en Clemens Kars werd een korte toelichting gegeven bij de uitvoeringswerkzaamheden.

De rondleiding begon bij het infocentrum van het stationsgebied. (Foto: IBU Stadsingenieurs)

Zo kon langs de Catherijnekade een kijkje worden genomen in de betonnen constructie ten behoeve van het terugbrengen van de Catherijnesingel. Via het Smakelaarsveld, onderdeel van de nieuwe verbinding met de Leidsche Rijn, is de groep vervolgens naar het Jaarbeursplein gegaan. Daar bracht een bus de deelnemers naar IBU Stadsingenieurs voor het tweede gedeelte van het programma.

Het middagprogramma werd verzorgd door het COB. Karin de Haas, coördinator Kennis en Communicatie, begon met een toelichting op de organisatie. Zij legde uit hoe het COB samen met het netwerk werkt aan de ontwikkeling van kennis op het gebied van ondergronds bouwen. Vervolgens verspreidden de deelnemers zich over vier workshops, waar zij zich van tevoren voor hadden aangemeld. De workshop Geogeocommunicatie werd gegeven door Karin de Haas, Kabels en leidingen door Richard van Ravensteijn, Procesverbetering projecten door Jantien van den Berg en Martin van Staveren, en Veiligheid stadstunnels door Thijs Ruland en Brenda Berkhout. Bij alle workshops was er volop interactie met elkaar en werden ervaringen vanuit de verschillende gemeenten met elkaar gedeeld. De verslagen vindt u via de links hiernaast.

Als afsluiting van de netwerkdag stond er voor de deelnemers een lekkere wok klaar. Ook daarbij maakten de deelnemers volop gebruik van de gelegenheid om elkaar op te zoeken. Een mooi einde aan een geslaagde netwerkmiddag, waarbij de deelnemers elkaar hebben leren kennen en er aan de hand van het thema ondergronds bouwen veel kennis met elkaar is gedeeld.