Onderzoek door studenten

Bij veel grote bouw- en infraprojecten vormen de ondergrondse kabels en leidingen een grote uitdaging. Gaat alles aan de kant of wordt het een geïntegreerde oplossing? En hoe organiseer je dit? Er is niet één juiste aanpak; er zijn er vele!

Projecten kunnen dan ook veel van elkaar leren over het omgaan met ondergrondse kabels en leidingen. Wat is er nodig om van een worsteling naar een slimme aanpak te gaan en kansen te benutten?

Het COB (Nederlands kenniscentrum voor ondergronds bouwen en ondergronds ruimtegebruik) is een onderzoek gestart naar de factoren die van invloed zijn op de besluitvorming rondom kabels en leidingen van grote (infra)projecten. Het doel is inzicht te krijgen in (nog niet onderkende) kansen voor opdrachtgever, netbeheerder(s) en aannemer.

Het onderzoek zal vanuit twee lijnen worden ingestoken:

  • Besluitvorming
    Elk infraproject heeft zijn eigen karakter en zijn eigen aanpak. Dit is vaak afhankelijk van diverse factoren. Om die factoren helder te krijgen, zullen verschillende vragen beantwoord moeten worden. Denk hierbij aan: Waarom is expliciet deze aanpak gekozen? Welke factoren hadden invloed op het uiteindelijke besluit?
  • Kansen
    Veelal zijn het project en de opdrachtgever leidend. Zijn alle kansen dan wel genoeg benut? Had het project misschien meer waarde (bijvoorbeeld hogere leveringszekerheid) kunnen toevoegen aan omliggende kabel- en leidingeninfrastructuur, of had het project de risico’s van de aannemer kunnen beperken? Om hier inzicht in te krijgen, zullen we moeten kijken naar de aanpak van het project en de betekenis hiervan voor de betrokken partijen. Waren alle kansen voor de netbeheerder(s), aannemer en opdrachtgever in beeld?

We zoeken enthousiaste studenten die voor zowel de lijn besluitvorming als de lijn kansen, binnen projectorganisaties evaluaties uitvoeren, betrokken partijen bevragen en ervoor zorgen dat relevante informatie inzichtelijk wordt. Je houdt interviews en doet bureauonderzoek om tot de juiste antwoorden te komen.

Samen met jou willen wij een zestal complexe, uitdagende en vooral interessante projecten (weg-, spoor-, kabel- en leidinginfrastructuur) evalueren met betrekking tot de aanpak van de kabels en leidingen. Voor het evalueren kun je gebruikmaken van literatuuronderzoek (raadplegen van documenten, verslagen van vergaderingen, krantenknipsels, brochures, publicaties en rapporten) en het interviewen van mensen die betrokken waren bij het besluitvormingsproces, maar ook mensen die daar eigenlijk bij betrokken hadden moeten zijn.

De uitkomsten van de evaluaties zullen in samenwerking met een team van experts worden getransformeerd naar thema’s en denkrichtingen voor een gemeenschappelijke ‘mindset’ in de sector kabels en leidingen. Een mindset waarbij men er vanuit gaat dat grote (infra)projecten en kabel- en leidinginfrastructuur meerwaarde bieden.