Nieuwsbrief April 2013

In deze nieuwbrief:

Symposium ‘Veiligheid ondergrondse bouwwerken: ieder voor zich…..?’

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en het COB organiseren op woensdagmiddag 22 mei 2013 een symposium rondom de presentatie van de nieuwe handreiking Veiligheid ondergrondse bouwwerken: een boekje vol praktische en eenduidige adviezen over de aanpak van ondergrondse veiligheid. Op het symposium gaan verschillende sprekers dieper in op de onderwerpen die in de handreiking aan bod komen.

Er zijn onder meer presentaties van Marcel Koene, voorzitter van de vakgroep Veilig Bouwen van Brandweer Nederland, en Ben Ale, oud-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft. Middagvoorzitter is Guus Swillens, voorzitter van de Redactieraad Brandweer & Crisisbeheersing.

Het SYMPOSIUM vindt plaats bij het IFV aan de Kemperbergerweg 783 in Arnhem. Vanaf 13.30 uur bent u van harte welkom. Na afloop (rond 16.45 uur) is er alle tijd om met uw vakgenoten onder het genot van een drankje na te praten.

U kunt zich aanmelden door een e-mail sturen naar CONGRESBUREAU@IFV.NL, onder vermelding van Symposium Veiligheid ondergrondse bouwwerken. Deelname is gratis.
>> LEES MEER OVER HET SYMPOSIUM

Rondje Rotterdam op de Dag van de Praktijk

Archeologie, metrolijnen, parkeergarages, waterbergingen… Er is veel te beleven in de Rotterdamse bodem. Op 16 mei aanstaande nemen we u tijdens de Dag van de Praktijk graag mee langs een aantal hoogtepunten.

De stadswandeling is geïnspireerd op de app UAR ONDERGRONDS die het mogelijk maakt om met een smartphone of tablet een virtuele blik in de ondergrond te werpen. Tijdens de Dag van de Praktijk op 16 mei loopt u onder leiding van COB’ers, INGENIEURSBUREAU ROTTERDAM en MARTENS EN VAN OORD. We geven een toelichting op de ondergrondse hoogstandjes en er is gelegenheid voor het stellen van vragen.

Heeft u zin om mee te lopen? Neem dan contact op met Ellen van Eijk via ELLEN.VANEIJK@COB.NL of 0182 540 660. Deelname is gratis.
>> LEES MEER OVER DE DAG VAN DE PRAKTIJK

De rondleiding voert onder andere langs de Markthal, een prestigieus project waar Martens en Van Oord meewerkte aan de fundering en ondergrondse parkeergarage. (Foto: VIA MARTENS EN VAN OORD)

Gezocht: adviseur tunneltechniek

Eisen formuleren waarbij je rekening houdt met de gehele levenscyclus van een tunnel. De behoefte van klanten vertalen naar functionele werkomschrijvingen als basis voor verdere uitwerking door de markt. Als dit werk u aanspreekt, bent u misschien de adviseur tunneltechniek waar Rijkswaterstaat naar op zoek is.

Vanuit de afdeling wordt u ingezet bij meerdere projecten, als lid van een technisch team of voor het leveren van technische adviezen. U levert de juiste input voor de functionele specificaties en het beheer van tunneltechnische installaties. Om uw kennis te vergroten, bouwt u binnen en buiten de organisatie een netwerk op. Klinkt dit als een baan voor u? Kijk dan op WERKENVOORNEDERLAND.NL voor meer informatie over de vacature.

Bezoek uit Singapore

Op 17 en 18 mei aanstaande ontvangt Deltares een delegatie uit Singapore. Omdat de gasten vooral benieuwd zijn naar onze aanpak van ondergrondse ordening, is het COB is gevraagd om mee te denken over het programma.

Deltares neemt de Singeporese delegatie op zaterdag mee naar Amsterdam voor een bezoek aan de Noord/Zuidlijn. Op suggestie van het COB gaat het gezelschap op vrijdag naar Arnhem, waar ze HOGESCHOOL ARTEZ en het ONDERGRONDS AFVAL TRANSPORTSYSTEEM (OAT) bekijken. Jaqueline Cramer, ambassadeur van het COB, en Ruud Cino, ministerie IeM, verzorgen beiden een presentatie.

Het OAT vervoert het afval van aangesloten gebouwen met behulp van luchtstromen via een uitgebreid buizensysteem naar het eindstation (Foto: VIA DURA VERMEER).

Noord/Zuidlijn en het COB gaan samenwerken

De aanleg van de Noord/Zuidlijn heeft veel kennis opgeleverd over het boren van tunnels in stedelijk gebied. Dienst Metro Amsterdam en het COB gaan zich samen inspannen om deze lessen te borgen en breed te verspreiden.

De aftrap van de samenwerking vindt plaats op het CONGRES TUNNELBOREN NOORD/ZUIDLIJN dat DIENST METRO AMSTERDAM en het COB op 14 juni aanstaande organiseren. Hiervoor is een select gezelschap uitgenodigd in de BEURS VAN BERLAGE in Amsterdam. Tijdens dit congres presenteert Dienst Metro Amsterdam ook haar nieuwe kenniswebsite. In een volgende nieuwsbrief leest u hier uiteraard meer over.