Nieuwsbrief Mei 2015

Wilt u het blad niet meer op papier ontvangen, maar alleen digitaal bekijken? Geen probleem! U kunt dit doorgeven via 085 4862 410 of INFO@COB.NL. We sturen u voortaan dan een e-mail zodra de nieuwe editie online staat.

Intelligent inspecteren niet-stalen leidingen

In samenwerking met de participanten is het COB een project gestart voor de ontwikkeling van inline inspectie-instrumenten (intelligent pigs) voor drinkwater- en afvalwatertransportleidingen. Er is een basisprojectplan opgesteld en diverse partijen hebben toegezegd een bijdrage te willen leveren.

De huidige technieken om een volledig beeld te krijgen van de toestand van niet-stalen leidingen zijn beperkt. Stalen leidingen kunnen van binnenuit, zonder buitenwerkingstelling, met zogeheten intelligent pigs geïnspecteerd worden. Het COB is samen met participanten EEN PROJECT gestart om intelligent pigs voor niet-stalen leidingen te ontwikkelen. De vraag hiernaar is groot, want in Nederland ligt meer dan honderdduizend kilometer aan niet-stalen leidingen in de ondergrond voor drink- en afvalwater. Er is inmiddels met vele partijen gesproken over de haalbaarheid en urgentie. Diverse organisaties hebben toegezegd bij te dragen in kosten, kennis, in-kind uren en (fundamenteel) onderzoek. Het project wordt daarnaast ingediend voor het KENNIS- EN INNOVATIEPROGRAMMA BODEM EN ONDERGROND (KIBO). Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd, zal het ministerie van IenM een deel van het project financieren.

Herkent u zich in de behoefte en wilt u deelnemen in de ontwikkeling? Op onze website leest u MEER OVER HET PROJECT en vindt u contactinformatie van projectleider John Driessen.

COB-congres 2015 in eigen huis

De Bouwcampus is niet alleen fijn werken, de locatie is ook prima geschikt voor een evenement. En dus kunnen we u dit jaar gewoon bij ons thuis uitnodigen voor het COB-congres! Op donderdag 15 oktober 2015 bent u van harte welkom in Delft. Het thema: Voorschot op de toekomst.

De toekomst maken we nú. Dat geldt zeker voor het COB-netwerk, want je kunt niet ondergronds bouwen zonder aan de toekomst te denken. Op het COB-CONGRES 2015 horen we graag over uw tactiek om met ondergronds bouwen een wereld te creëren waarin we nog lang en gelukkig kunnen leven. Gaat u voor innovatieve technieken of juist degelijke zekerheid? Strakke regie, organische ontwikkeling, flexibiliteit, assetmanagement? Waarin ligt volgens u de sleutel voor de toekomst? We zijn benieuwd naar praktijkverhalen, concrete voorbeelden en inspirerende toekomstplannen.

Werkt u bij een PARTICIPANT VAN HET COB en heeft u een goed idee voor het programma? Laat het ons weten via INFO@COB.NL of 085 4862 410. Alle ideeën komen op een longlist, die ook gebruikt zal worden voor DE ONDERBOUWING van september. Als we met uw suggestie aan de slag willen, nemen we contact met u op. Inzenden kan tot en met maandag 29 juni 2015.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin de Haas via KARIN.DEHAAS@COB.NL of 085 4862 410. Zie ook WWW.COB.NL/CONGRES2015 .

Nieuwe participanten direct aan de slag

Het COB-netwerk blijft groeien. Sinds kort zijn Deerns, Triple Bridge en MWH Global ook participant. En zij gaan direct aan de slag voor het COB!

DEERNS is een internationaal opererend ingenieursbureau dat zich richt op het realiseren van technische infrastructuren van gebouwen en stedelijke en industriële gebieden. Gilbert de Nijs, specialist Sustainable Energy bij Deerns, zal voor het COB een werkpakket van het KIBO-PROJECT onder zijn hoede nemen.

Kennis- en netwerkorganisatie TRIPLE BRIDGE adviseert over complexe vraagstukken in de sectoren infrastructuur, energie, water en ondergrond. Lidwien Besselink is managing partner van het bureau. Zij zal voor het COB ook leiding gaan geven aan een werkpakket van het KIBO-PROJECT.

MWH GLOBAL levert wereldwijd diensten op het gebied van strategisch advies, technische engineering, bouw en milieu. Hun projectmanager Peter van Mullekom gaat aan de slag met Data delen, een COB-initiatief met als doel inzicht te krijgen in de waarde van open data voor nutsbedrijven en in de bijdrage die assetdata kan leveren aan de maatschappij en andere netbeheerders.