Nieuwsbrief April 2017
30 juni 2017: COB-café Gaasperdammertunnel
Deze zomer vieren we de eerste grote mijlpaal in het leertraject van de Gaasperdammertunnel. Rijkswaterstaat, IXAS en het COB presenteren u de eindresultaten van de eerste fase van het leertraject. Dit gebeurt in een COB-café op 30 juni 2017.
De EVALUATIE GAASPERDAMMERTUNNEL is in 2016 officieel van start gegaan. Aan de hand van interviews met projectteamleden zijn er papers geschreven over drie thema’s: veiligheid, integratie civiel-ICT en omgevingsmanagement. Deze papers zijn begin 2017 gereviewd door hoogleraren en externe experts. Daarnaast is er feedback verzameld met een KENNISDAG VOOR TUNNELEXPERTS. Alle resultaten worden nu verwerkt tot een publicatie.
De publicatie wordt op 30 juni 2017 gepresenteerd in een informeel, zomers COB-café. Aan de precieze invulling van de middag wordt nog gewerkt. Wel staat vast dat het delen van praktijkervaring en het ontmoeten van vakgenoten centraal staan: het COB-café is dan ook extra interessant voor young professionals.
>> MEER INFORMATIE EN AANMELDING
Volg het COB op LinkedIn en Twitter
Nieuwtjes, tips en activiteiten van het COB vindt u natuurlijk in deze nieuwsbrief, maar die komt slechts eenmaal per maand. Wilt u helemaal op de hoogte zijn, volg het COB dan op LinkedIn en Twitter.
LINKEDIN.COM/COMPANY/CENTRUM-ONDERGRONDS-BOUWEN
Meekijken met tunnelprojecten
Ingenieursvereniging KIVI TTOW organiseert op 10 mei 2017, in samenwerking met het COB, een bijzondere bijeenkomst. In één middag krijgt u een inkijkje in vier nieuwe en aankomende tunnelprojecten. Ook is er aandacht voor de ontwikkelingen op het gebied van tunnelveiligheid
Op het programma staan lezingen over de Ketheltunnel, de Rotterdamsebaan, de Blankenburgtunnel en de Maastunnel. Peter Kole, veiligheidsbeambte van Rijkswaterstaat voor alle wegtunnels langer dan 250 meter, zal ingaan op de aandachtspunten voor de toekomst in tunnelveiligheid.
Deelname is gratis voor KIVI-leden, COB-participanten en studenten. De bijeenkomst vindt plaats op de TU Delft van 14.30 tot 19.30 uur.
>> MEER INFORMATIE EN AANMELDING
Coördinatoren nemen afscheid
Wie LinkedIn in de gaten houdt, heeft het wellicht al gezien: Roel Scholten gaat het KPT verlaten wegens een nieuwe uitdaging. Die uitdaging zorgt er ook voor dat hij zijn functie van COB-coördinator neerlegt. Vorige maand nam ook Henk Werksma afscheid bij het COB. U kunt daarom binnenkort een uitvraag verwachten voor nieuwe coördinatoren.
Toen in 2013 het KENNISPLATFORM TUNNELVEILIGHEID (KPT) van start ging, werd Roel Scholten (NedMobiel) aangesteld als coördinator. Het duurde niet lang voordat Roel ook binnen het COB die rol op zich nam. Mede dankzij zijn expertise, praktische instelling en daadkracht zijn vele COB-projecten opgestart en succesvol afgesloten, waaronder KIS MAASTUNNEL en de EVALUATIE VELSERTUNNEL.
Henk Werksma (H2Ruimte) was al een aantal jaren bij het COB betrokken als facilitor bij de CARROUSEL ONDERGROND EN ORDENING en het bijbehorende Flexival. Als coördinator heeft hij die functies met verve voortgezet en aangevuld met nieuwe initiatieven, zoals het project WAARDE VAN ONDERGRONDS BOUWEN. Ook was hij een belangrijke kracht achter de publicatie MEER-WAARDE MET DE ONDERGROND.
Ook bij het COB…
Laatste plaatsen Grenzeloos renoveren
De studiedag op 30 mei 2017 over het renoveren van tunnels in Nederland en België is zo goed als vol. Meer dan 150 mensen hebben zich al aangemeld. Wacht dus niet langer als u er ook bij wilt zijn!
>> MEER INFORMATIE EN AANMELDING
Langetermijnvisie op tunnels
Het COB is 2017 begonnen met het uitwerken van de LANGETERMIJNVISIE OP TUNNELS die in december werd gepresenteerd. De vijf thema’s in de visie zijn ondergebracht in twee hoofddoelen: meer waarde en minder hinder. Er is een expertgroep samengesteld om ontwikkellijnen te formuleren voor beide onderwerpen. Op 10 mei 2017 komt de groep voor het eerst bijeen.
>> LEES MEER OVER DE LANGETERMIJNVISIE
Anders verlegd
Tijdens het middagsymposium ANDERS VERLEGD op 20 april jl. in Leiden is aandacht besteed aan het COB-project KABELS EN LEIDINGEN IN GROTE (INFRA)PROJECTEN. De bijeenkomst draaide om de vernieuwende samenwerkingsvorm voor het verleggen van kabels en leidingen die in Leiden is ontwikkeld bij het project ONTSLUITING BIO SCIENCE PARK. Dit project wordt ook geanalyseerd voor het COB-onderzoek.
>> COB-PROJECTPAGINA