Nieuwsbrief Februari 2013

In deze nieuwbrief:

Schreudersprijs 2013: inschrijving geopend!

Tijdens het COB-congres op 31 oktober wordt de Schreudersprijs uitgereikt: dé prijs voor bijzondere ondergrondse bouwprestaties. Wilt u in aanmerking komen voor de eer en de cheque van 25.000 euro? Meld uw project dan nu bij ons aan.

STICHTING A.M. SCHREUDERS wil een positieve bijdrage leveren aan de ruimtelijke inrichting van Nederland. Daarom reikt zij ieder jaar een prijs uit: het ene jaar de SCHREUDERSSTUDIEPRIJS voor studenten met een bijzonder afstudeerproject op het gebied van ondergronds bouwen, het andere jaar de SCHREUDERSPRIJS voor een bedrijf of instelling. De winnende organisatie ontvangt de prijs bijvoorbeeld voor een innovatieve bouwtechniek of een creatieve ondergrondse oplossing.

In 2013 is de beurt weer aan de Schreudersprijs. Vanaf nu kunt u uw organisatie aanmelden bij Ellen van Eijk van het COB: 0182 540 660 of ELLEN.VANEIJK@COB.NL Zij vertelt u de precieze aanleverinstructies. Alle inzendingen moeten uiterlijk 1 augustus 2013 binnen zijn.

IN 2011 WONNEN BAM Civiel Noordwest en de Rijksgebouwendienst de Schreudersprijs voor de ondergrondse hoogstandjes die werden geleverd bij de renovatie van het Rijksmuseum. (Foto: via BAM Civiel Noordwest)

Geleerde lessen Noord/Zuidlijn

Ingenieursvereniging KIVI NIRIA TTOW organiseert in maart twee avonden met geleerde lessen van de Noord/Zuidlijn: op 14 maart gaat het om de communicatie en op 26 maart over de techniek.

Belangrijke lessen die geleerd zijn op het project Noord/Zuidlijn liggen op het gebied van communicatie en omgevingsmanagement. Michiel Jonker (woordvoerder van de Noord/Zuidlijn) en Esther Hesp (coördinator omgevingsmanagement) gaan op 14 maart uitgebreid in op de herpositionering van het project na de incidenten op de Vijzelsgracht in 2008. Op 26 maart staat de techniek centraal. De vier sprekers vertellen onder meer over de kracht van terugkoppeling van monitoring naar de ontwerper en hoe de OBSERVATIONAL METHOD zijn vruchten heeft afgeworpen bij de procesbeheersing.
>> LEES MEER OP DE WEBSITE VAN KIVI NIRIA TTOW

Gezocht: senior adviseur civiele techniek met visie op tunnels

Kunt u met gezag adviseren in iedere fase van een tunnelproject en in iedere levensfase van een kunstwerk? Kunnen technisch managers, projectmanagers en tunnelbeheerders bij u terecht met complexe vraagstukken over aanleg, renovatie en instandhouding? Dan heeft Rijkswaterstaat een interessante vacature voor u.

Bij de verbetering van de infrastructuur is het steeds vaker noodzakelijk dat Rijkswaterstaat tunnels aanlegt. Daarbij neemt het aantal tunnels in beheer bij Rijkswaterstaat toe. Steeds meer van deze tunnels komen nu in hun tweede levensfase, met de bijbehorende uitdagingen voor de instandhouding. Rijkswaterstaat is daarom op zoek naar een senior adviseur civiele techniek die gepokt en gemazeld is in het ontwerp, de realisatie en de instandhouding van tunnels.
>> LEES MEER OVER DE VACATURE OP WERKENVOORNEDERLAND.NL

Regie op de ondergrond

Na de startbijeenkomst van het initiatief Wie komt van rechts? op 13 februari jl. komt op 4 maart aanstaande het Platform O&O bij elkaar om dieper in te gaan op het onderwerp regie op de ondergrond. Waar lopen de deelnemers tegenaan bij het ordenen van ondergronds ruimtegebruik? En welke manieren zien zij om deze opgaven aan te pakken?

Het PLATFORM ORDENING EN ONDERGROND richt zich op integraliteit binnen ondergronds bouwen en legt zo de verbinding tussen de andere COB-ONDERZOEKSGEBIEDEN. Het initiatief Wie komt van rechts? dat tijdens het COB-CONGRES 2012 WERD GEÏNTRODUCEERD, vormt het thema van de tweede bijeenkomst. John de Ruiter en Albert de Vries delen hun ervaringen met regie op de ondergrond in respectievelijk Rotterdam en Utrecht. Wilt u ook meediscussiëren om de dilemma’s en vraagstukken scherp te krijgen en mogelijke oplossingen te vinden? Meld u dan aan bij Edith Boonsma: 0182 540 660 of EDITH.BOONSMA@COB.NL
>> LEES MEER OVER HET PLATFORM O&O

Veiligheid ondergrondse infrastructuur

In samenwerking met het COB organiseert stichting PostAcademisch Onderwijs (PAO) in april de cursus Veiligheid ondergrondse infrastructuur. U leert hierin de veiligheidsproblematiek van ondergrondse infrastructuur te benaderen vanuit een integrale visie.

De vierdaagse cursus VEILIGHEID ONDERGRONDSE INFRASTRUCTUUR start op 16 april 2013. De cursus is bestemd voor de vele beroepsgroepen die in dit veld werkzaam zijn, zoals beleidsvoorbereiders, ontwerpers, adviseurs werkzaam bij ingenieursbureaus, hulpverleners en beheerders van ondergrondse infrastructuur en wetenschappers. Cursusleider is Evert Worm, AMBASSADEUR van het COB.
>> DOWNLOAD DE CURSUSFLYER (PDF)

Hoe denkt u over Technology Return?

Op het COB-congres 2012 presenteerden we het initiatief Technology Return: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kennis die wordt opgedaan tijdens een bouwproject breed beschikbaar komt? De eerste brainstormsessie is op 5 maart aanstaande. U bent van harte welkom.

Het GEMEENSCHAPPELIJK PRAKTIJKONDERZOEK BOORTUNNELS (GPB) is een succesvoorbeeld: hierbij sloegen opdrachtgevers van vijf boortunnelprojecten en het COB de handen ineen om kennis over boortechnologie efficiënt verder te ontwikkelen. Kunt ú voorbeelden geven van technologieën die zich sneller kunnen ontwikkelen of zich sneller hadden ontwikkeld als er (meer) innovatiemogelijkheden zijn binnen contracten? Op de bijeenkomst horen we uw ideeën graag.
>> LEES MEER OVER DE STARTUP TECHNOLOGY RETURN