G23 Netwerkdag 2012
Adviezen over en weer op de G23 Netwerkdag
Op donderdag 12 april was de eerste G23 Netwerkdag voor stadsingenieurs: een dag vol inspirerende workshops om kennis op te doen en te delen. Met veertig aanmeldingen en een interessant programma kunnen we stellen dat het evenement mede door onze gasten een succes is geworden!
Zoals u als geen ander weet, is bouwen in stedelijk gebied een vak apart. Iets wat technisch makkelijk is, kan in de stad ineens ingewikkeld blijken. De G23 – een netwerk van de G4 en negentien andere grote gemeenten – wil de stadsingenieur verder helpen, onder andere door het organiseren van netwerkdagen.
Op 12 april 2012 was de eerste editie; op deze dag konden medewerkers van gemeentelijk ingenieursbureaus volop kennis delen op het gebied van ondergronds bouwen. En dat gebeurde ruimschoots! De deelnemers deden actief mee en vertelden over hun eigen projectervaringen.
Op WWW.COB.NL/G23 vindt u de verslagen en andere informatie over de G23 Netwerkdag. Voelt u zich vrij om deze link en/of deze nieuwsbrief door te sturen naar geïnteresseerde collega’s, of te reageren. We hopen van harte dat u er volgend jaar ook (weer) bij bent!
De stad in
De dag begon bij PROJECTORGANISATIE STATIONSGEBIED (POS) in Utrecht met een presentatie over het stationsgebied en een toelichting op de projectervaringen met betrekking tot omgevingsmanagement. Vervolgens werden de deelnemers in drie groepen door de stad geleid om de werkzaamheden met eigen ogen te bekijken.
>> LEES HET VERSLAG OP DE WEBSITE
Hoe gaat dat bij jullie?
De STADSINGENIEURS hadden het COB gevraagd om ’s middags een aantal workshops te verzorgen. We vertelden over de COB-projecten op het gebied van kabels en leidingen, stadstunnels, geocommunicatie en procesverbetering. Maar net zo interessant (of zelfs interessanter) waren de bijdragen van de deelnemers. Er werden actief ervaringen en adviezen uitgewisseld, waardoor het een échte netwerkdag werd. De verslagen vindt u op onze website:
- Workshop Procesverbetering projecten
Door Jantien van den Berg, coördinator ORDENING EN ONDERGROND en Martin van Staveren, projectleider PROCESVERBETERING PROJECTEN
De schijn wordt vaak gewekt dat bouwprojecten volledig voorspelbaar verlopen, waardoor onvoorziene verrassingen, zoals faalkosten, vertragingen en verstoorde verhoudingen, commotie veroorzaken. De werkgroep Procesverbetering projecten werkt op diverse punten aan verbetering van de voorbereiding van dit soort projecten. Tijdens de workshop legden we uit waarom schijnzekerheden juist bij ondergrondse projecten een risico zijn.
>> LEES HET VERSLAG - Workshop Kabels en leidingen
Door Richard van Ravesteijn, coördinator KABELS EN LEIDINGEN
Kabels en leidingen zijn vitaal voor het leveren van basisvoorzieningen. De Nederlandse ondergrond ligt er vol mee. Hoe zorgen we voor een goede inpassing en een duurzame groei van deze ondergrondse infrastructuur? Tijdens de workshop vertelden we hoe de deelnemers van het platform Kabels en Leidingen hieraan werken.
>> LEES HET VERSLAG - Workshop Veiligheid stadstunnels
Door Brenda Berkhout, coördinator TUNNELS EN BOUWPUTTEN en Thijs Ruland, coördinator VEILIGHEID EN VEILIGHEIDSBELEVING
Bij veel tunnelprojecten is er discussie over veiligheid. Hoe veilig is veilig genoeg? Hoe moet veiligheid worden aangetoond en wie is er verantwoordelijk? Deze vragen maken deel uit van de evaluatie van de tunnelwetgeving en HET ONDERZOEK VAN DE LANDELIJK TUNNELREGISSEUR, waar het COB bij betrokken is. Daarnaast werken we in eigen projecten aan tunnelvraagstukken. Tijdens de workshop hebben we dit verder toegelicht.
>> LEES HET VERSLAG - Workshop Geocommunicatie
Door Karin de Haas, coördinator KENNIS EN COMMUNICATIE, en projectleider bij GEO-IMPULS
Overheid, markt en kenniswereld werken in Geo-Impuls samen om geotechnisch falen in de bouw te verminderen, en zodoende faalkosten, ergernis en tijdsoverschrijdingen tegen te gaan. Hiervoor richten we ons onder andere op het verbeteren van communicatie en samenwerking. Tijdens de workshop hebben we onze ervaringen gedeeld en gehoord wat de ervaringen zijn van de G23 gemeenten.
>> LEES HET VERSLAG