Nieuwsbrief Mei 2014

In deze nieuwsbrief:

>> COB-CONGRES 2014: MIX&MATCH
>> WTC2014 TOCH EEN SUCCES
>> VERS VAN DE PERS ÉN ONLINE: DE ONDERBOUWING
>> EERSTE VRAGEN EN ANTWOORDEN VOOR HET KPT
>> VERKENNING NAAR SAMENWERKING KABEL- EN LEIDINGWERK

Hoe mixt&matcht u bij projecten?

De datum en locatie van het COB-congres 2014 heeft u vast al genoteerd, nu nog het thema: Mix&Match. Jong en oud, wetenschap en praktijk, techniek en proces, man en vrouw, civiel en ICT; tal van combinaties zijn nodig om slimme oplossingen te bedenken voor de vraagstukken van deze tijd. We horen graag uw voorbeelden!

U kunt uw suggesties direct doorgeven aan coördinator Karin de Haas via KARIN.DEHAAS@COB.NL. Of neem telefonisch contact op met het secretariaat via 085 4862 410. Zie ook WWW.COB.NL/CONGRES

Nederland in de spotlights

Het eigenlijke doel – het World Tunnel Congress 2017 naar Amsterdam halen – is helaas niet bereikt in Brazilië, maar toch was het WTC2014 zeker zeer geslaagd voor het COB en haar participanten. Zo gaven Strukton en CFE elk een goedbezochte presentatie en heeft de Hollandse campagne ons land weer op de internationale (tunnel)kaart gezet.

Samen met leden van KIVI TTOW reisden op 9 mei jl. een delegatie van het COB af naar Brazilië voor deelname aan het WORLD TUNNEL CONGRES 2014. Hoofddoel: het KANDIDAATSCHAP VAN NEDERLAND VOOR HET WTC VAN 2017 kracht bijzetten en het congres naar Amsterdam halen. Hoewel die missie niet is geslaagd (NOORWEGEN WON) kijken we met een goed gevoel terug.

COB’ers Ellen van Eijk (links) en Edith Boonsma op het WTC in Brazilië. (Foto: COB)

We hebben niet alleen inzicht gekregen in de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van tunnelbouw, maar ook contacten gelegd en onderhouden. Het was erg leuk om te zien hoe onze participanten zich met succes presenteren aan het internationale publiek. Een aantal papers vindt u terug op onze kennisbank.
>> LEES MEER OP ONZE WEBSITE

Vers van de pers

Houd u brievenbus of postvak in de gaten, want de nieuwe Onderbouwing is eind vorige week van de pers gerold. U kunt ook gewoon direct in DE VERDIEPING alle artikelen lezen.

THEMA: Orde!?

CHAOS CREËREN OM ORDE TE SCHEPPEN
STRIPVERHAAL BRENGT ORDE IN ROTTERDAM
VAN STRONG NAAR STRONG
DEN HAAG: ‘VERBINDEN IS HET TOVERWOORD’
• HELSINKI: ZWEMMEN IN EEN SCHUILKELDER

PRAKTIJK

MET BACTERIËN LEVENSDUUR DAMWANDEN VERLENGEN
GRONDIGE AANPAK OTO-TRAJECT WATERWOLFTUNNEL
VOLAUTOMATISCH PARKEREN ONDER HISTORISCHE GRACHT
DE DIALOOG: NOOIT MEER GRAVEN NIET LANGER EEN ILLUSIE

NETWERK&COB

AFWEGEN IN DE PRAKTIJK

EN OOK

IN FOCUS: VERNIEUWD MAURITSHUIS BIJNA OPEN
UIT DE SCHOOL GEKLAPT: VEILIGHEID MULTIFUNCTIONELE WATERKERINGEN
DE VISIE VAN… MASCHA VAN VUUREN, DIRECTEUR COFELY ENERGY & INFRA
ZO KAN HET OOK: CREATIEF MET KABELS EN LEIDINGEN
COB-UPDATE
KORT, LEZEN, DOEN

Heeft u een suggestie voor de volgende Onderbouwing? Laat het ons weten vóór maandag 23 juni aanstaande. Uw ideeën kunt u sturen naar INFO@COB.NL

Vragen en antwoorden bij het KPT

Sinds begin 2014 is het Kennisplatform Tunnelveiligheid (KPT) hét loket voor informatie over tunnelveiligheid. Er zijn inmiddels al twintig vragen binnengekomen en afgelopen week stond KPT-coördinator Roel Scholten de pers te woord over de calamiteiten in de Heinenoordtunnel.

De vragen die het KPT heeft ontvangen, betreffen uiteenlopende aspecten van tunnelveiligheid. De afzenders hebben al een antwoord ontvangen; binnenkort zullen de vragen en antwoorden op de website worden gepubliceerd. En zelfs via de radio geeft het KPT antwoorden. COÖRDINATOR ROEL SCHOLTEN werd woensdag 21 mei jl. op BNR NIEUWSRADIO geïnterviewd over tunnelveiligheid in Nederland naar aanleiding van het ONGEVAL IN DE HEINENOORDTUNNEL die dag. Na een botsing met een personenauto vloog er een vrachtwagen in brand, waarbij de vrachtwagenchauffeur om het leven kwam.
>> BELUISTER HET INTERVIEW OP BNR NIEUWSRADIO

Heeft u zelf een vraag voor het KPT? Maak dan gebruik van het ONLINE VRAGENFORMULIER of mail naar INFO@KENNISPLATFORMTUNNELVEILIGHEID.NL

Verkenning naar samenwerking bij kabel- en leidingwerk

Stichting Fonds Collectieve Kennis – Civiele techniek (FCK-CT) heeft het COB en het CROW gevraagd een gezamenlijke verkenning uit te voeren naar de samenwerking tussen partijen op het gebied van kabels en leidingen. Welke vraagstukken en potentiële oplossingen zijn interessant om te onderzoeken om het werk van de verschillende partijen beleidsmatig en operationeel zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen?

De verkenning zal breed binnen de netwerken van beide organisaties uitgevoerd worden om helder te krijgen waar de schoen wringt en welke oplossingsrichtingen kansrijk zijn. De eerste stappen vinden nog voor de zomerperiode plaats; in november wordt het resultaat opgeleverd, waarbij het document vrij beschikbaar komt. De programmaraad van FCK-CT zal de verkenning gebruiken bij de beoordeling van nieuwe projectinitiatieven die betrekking hebben op samenwerking.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met COB-coördinator Richard van Ravesteijn: RICHARD.VANRAVESTEIJN@COB.NL / 085 4862 410.