Nieuwsbrief November 2011

Technologiesymposium: een dag vol passie

Op 3 november vond het jaarlijkse Technologiesymposium van het COB plaats, ditmaal in samenwerking met KIVI NIRIA TTOW. Het thema van dit jaar was ’40 jaar passie voor ondergronds bouwen’.

Tijdens het symposium debatteerden we over de ingenieur van de toekomst. Over welke eigenschappen moet de ingenieur straks beschikken? Het aspect ‘omgevingssensiviteit’ (kunnen communiceren met de omgeving) kwam hierbij als winnaar uit de bus. Een verslag over het debat kunt u straks lezen in De Onderbouwing van december.Professionals uit het COB-netwerk brachten ons in drie zalen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van TECHNIEK, SAMENWERKING en PROJECTAANPAK. De presentaties kunt u per zaal terugvinden door op de bovenstaande, zaalspecifieke links te klikken.

Op de zeepkist

Dit jaar kon u tijdens het Technologiesymposium luisteren naar vier zeepkisttoespraken.

Het betreft het ‘COB Platform Veiligheid’, ‘Brandveiligheid in ondergrondse bouwwerken’, ‘Referentiekader voor nieuwe meetmethoden’ en ‘Onder- en bovengrondse visie voor Stadshavens Rotterdam’. De sprekers vragen uw aandacht voor een vraagstuk waar zij uw hulp goed bij kunnen gebruiken. Ziet u wat in hun verhaal en wilt u meedoen aan het initiatief? NEEM DAN CONTACT OP MET HET COB. Bij voldoende animo gaat het COB met het plan aan de slag en nemen we contact met u op. OP DE WEBSITE VINDT U MEER INFORMATIE.

Schreudersprijs 2011 voor renovatie Rijksmuseum

Op het Technologiesymposium van het COB en KIVI NIRIA TTOW is de Schreudersprijs 2011 uitgereikt aan BAM Civiel Noordwest en de Rijksgebouwendienst.

Zij ontvingen gezamenlijk de prijs – een cheque van 25.000 euro – voor de ondergrondse hoogstandjes die werden geleverd bij de renovatie van het Rijksmuseum, perceel 1. “Het getuigt van durf om bij een gebouw met deze status te kiezen voor een complexe ondergrondse toevoeging”, aldus de jury.Stichting A.M. Schreuders kent elke twee jaar de Schreudersprijs toe aan de instelling of organisatie die de meest bijzondere ondergrondse bouwprestatie heeft verricht. Er waren dit jaar zevenentwintig inzendingen, aanzienlijk meer dan voorgaande jaren. De jury nomineerde vijf projecten: Aquaduct A4 Leiden, Multikering Katwijk, RandstadRail Rotterdam, De Groene Loper en de renovatie van het Rijksmuseum. Deze laatste kwam als winnaar uit de bus. >> LEES VERDER

PAO Cursus: Integraal ontwerpen van tunnels

In samenwerking met het PAO organiseert het COB op 29 en 30 november de cursus Integraal ontwerpen van tunnels.

Tunnels zijn in de afgelopen jaren veel in de publiciteit geweest, vaak negatief omdat de datum van opening werd uitgesteld of omdat na opening problemen ontstonden. Oorzaken hiervoor zijn de toenemende complexiteit van tunnels, de veranderende rollen van opdrachtgever en bouwers en de toegenomen aandacht voor veiligheid. Het ontbreken van uniformiteit maakte dat tunnels telkens als unieke projecten werden gezien. Het integraal en meer uniform ontwerpen van tunnels draagt in belangrijke mate bij aan het oplossen van de geschetste problemen. Hoe dat te doen is de kern van deze cursus. Op de CURSUSPAGINA en in de FLYER vindt u meer informatie. Via de cursuspagina kunt u zich ook inschrijven.