Nieuwsbrief Oktober 2012
COB-congres 2012: bent u er klaar voor?
Ruim tachtig procent van de plekken is bezet: dat betekent dat meer dan tweehonderd mensen zich alvast kunnen gaan voorbereiden op het COB-congres. Bent u een van hen? Gebruik dan de zojuist uitgebreide programmabeschrijving op de website om nu al precies te bepalen welke presentaties voor u het meest interessant zijn.
Het centrale thema op het COB-congres is Vindingrijk in arme tijden: welke slimme oplossingen helpen ons om ook in krappe tijden mooie ondergrondse bouwprojecten te realiseren? In de parallelsessies komen er vele voorbeelden langszij, maar u kunt per ronde slechts één presentatie bijwonen. Om u te helpen kiezen, staan de onderwerpen nu uitgebreid beschreven OP ONZE WEBSITE. Enkele highlights:
- VTTI Tweede Coentunnel anders aangepakt
Samen met Rijkswaterstaat zijn de aannemers erin geslaagd een ontwerptechniek uit de softwareindustrie toepasbaar te maken voor tunnelprojecten. - De energieneutrale tunnel
Met bewezen technieken, gebruik van ter plaatse opgewekte energie en slimme ventilatiesystemen is een ‘Zero Energy Tunnel’ vandaag al mogelijk.
>> LEES OOK HET ARTIKEL OVER DE ZERO ENERGY TUNNEL IN DE VERDIEPING - Folieconstructies in beperkt ruimtebeslag
Het blijkt goed mogelijk om folie aan te brengen tussen verticale begrenzingen zoals damwanden.Dit biedt kansen voor ondergronds bouwen in armere (crisis)tijd. - Het samenspel van technieken in de Sluiskiltunnel
Het Sluiskiltunnelproject is bijzonder complex. De optelsom van kleine slimmigheden en veel samenwerking maken de realisatie binnen de gestelde tijd haalbaar.
>> BEKIJK HET COMPLETE PROGRAMMA OP DE WEBSITE
Wilt u er ook bij zijn op 29 november? Meld u dan snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan via het ONLINE AANMELDFORMULIER. Voor participanten en commissieleden van het COB is deelname gratis.
Geotechniek op de Betondag
Uiteraard draait het hoofdzakelijk om beton op de Betondag 2012. Maar er is meer: ’s middags is er een subzaal speciaal voor Geo-Impuls, waarin volop aandacht wordt besteed aan georisicomanagement.
Een fout in de techniek, het materiaal of een projectplan en kosten lopen op en planningen worden niet gehaald. Geo-Impuls strijdt tegen dit geotechnisch falen. Op de Betondag (15 nov. 2012) presenteert Geo-Impuls een aantal praktische handvatten die zijn ontwikkeld om geotechnische risico’s beter te beheersen. Ook is er ruimte voor discussie: in hoeverre zijn faalkosten volgens u onvermijdelijk?
>> LEES MEER OVER GEO-IMPULS OP DE BETONDAG 2012
Platform O&O binnenkort van start
Hoe gaat het platform Ordening en Ondergrond functioneren? Wie nemen er deel en wat wordt de agenda? Deze vragen staan centraal tijdens de startbijeenkomst op 5 november aanstaande.
De integrale benadering van onze boven- én ondergrondse leefruimte staat centraal binnen het platform O&O, waardoor het platform een actieve rol krijgt als verbinding tussen de andere COB-ONDERZOEKSGEBIEDEN. Tijdens de startbijeenkomst wordt met de genodigde deelnemers de basis gelegd. De grote opdrachtgevers (G4, Rijkswaterstaat, ProRail) zitten allen aan tafel, zodat we de behoeften goed in kaart kunnen brengen.
>> LEES MEER OP ONZE WEBSITE
Cursussen ondergrondse infrastructuur
Stichting PostAcademisch Onderwijs (PAO) helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van korte postacademische cursussen en opleidingen. In samenwerking met het COB wordt een aantal cursussen op het gebied van ondergrondse infrastructuur georganiseerd. In november en december zijn dit:
- PRAKTIJKDAG VEILIGHEID ONDERGRONDSE (VERKEERS)INFRASTRUCTUUR
Op 27 november 2012 krijgt u de mogelijkheid een uniek kijkje te nemen bij de gestapelde tunnel voor de A2 in Maastricht. Er zijn presentaties over de TUNNELSTANDAARD en de toepassing ervan bij A2Maastricht. - BEHEER, ONDERHOUD EN RENOVATIE VAN WEGTUNNELS
Tijdens deze tweedaagse cursus op 11 en 12 december 2012 gaan de docenten in op de verschillende facetten van het beheren en onderhouden van wegtunnels: het theoretische kader, de praktische invulling én ervaringen vanuit de praktijk.
De cursusdagen beginnen gewoonlijk om 9.30 uur en eindigen rond 17.00 uur. De kosten verschillen per cursus, kijk hiervoor op de website van PAO.
>> LEES MEER OVER PAO