Nieuwsbrief September 2013

In deze nieuwsbrief:

>> NOMINATIES SCHREUDERSPRIJS 2013 BEKEND
>> DE ONDERBOUWING VAN SEPTEMBER OP DE MAT EN ONLINE
>> COB-CONGRES 2013: HEEFT U ZICH AL AANGEMELD?
>> NIEUWE PARTICIPANT: DIVV AMSTERDAM

Vijf ondergrondse hoogstandjes

De genomineerden zijn bekend! De onderstaande projecten (op alfabetische volgorde) maken dit jaar kans op de Schreudersprijs, dé prijs voor het meest bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen:

 • Boortunnel Noord/Zuidlijn
  Dienst Metro gemeente Amsterdam
 • Combiplan Nijverdal
  Rijkswaterstaat, ProRail, Combinatie Leo ten Brinke, gemeente Hellendoorn, provincie Overijssel, Regio Twente
 • Conservatoriumhotel
  Crux Engineering, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs Amsterdam en Wareco
 • Mauritshuis
  Het Mauritshuis, Hans van Heeswijk architecten, ABT en Volker Staal en Funderingen
 • Stationsplein Oost Utrecht
  Ector Hoogstad Architecten

Juryvoorzitter Johan Bosch maakt op het COB-CONGRES op 31 oktober aanstaande bekend wie met de eeuwige roem en een cheque van 25.000 euro naar huis gaat. De prijs wordt overhandigd door Rients Dijkstra, Rijksadviseur voor Infrastructuur en Stad.
>> LEES MEER OVER DE SCHREUDERSPRIJS EN DE GENOMINEERDEN

De nieuwe Onderbouwing is uit!

Deze week verschijnt de septembereditie van ons magazine de Onderbouwing, met de bijbehorende Verdieping op onze website. Het themagedeelte sluit aan bij ons congres: mooie voorbeelden van koplopers, doorzetters en initiatiefnemers.

Zoals gewoonlijk staat DE ONDERBOUWING boordevol verhalen uit het COB-netwerk. Van het inzetten van GRONDRADAR BIJ DE PLAATSING VAN ONDERGRONDSE AFVALCONTAINERS tot de REIS NAAR CHINA VAN INGENIEURSVERENIGING KIVI NIRIA TTOW. Ook de BODEMTOOL KOMT AAN DE ORDE, een online applicatie die bodeminformatie uit verschillende combineert en in 3D presenteert.

Het themagedeelte is een aftrap voor het COB-CONGRES. U vindt hier:

Natuurlijk ontbreken ook de vaste rubrieken niet. Zo gaat UIT DE SCHOOL GEKLAPT dit keer over het promotieonderzoek van Mandy Korff naar de impact van diepe ontgravingen in stedelijk gebied. Het Groninger Forum, met de vijflaagse ondergrondse parkeergarage en fietsenberging naast de Martinitoren, is het onderwerp van IN FOCUS. En DE VISIE VAN is geschreven door Léon Verhoeven, businesslijndirecteur Milieu bij participant Oranjewoud.

De meesten van u ontvangen de Onderbouwing deze week op de mat. Bovendien zijn alle artikelen volledig (terug) te lezen op WWW.COB.NL/VERDIEPING. Mocht u een (extra) exemplaar van het gedrukte blad willen ontvangen, neem dan contact op met het secretariaat via INFO@COB.NL of 0182 540 660.

Heeft u zich al aangemeld?

Over iets meer dan een maand is het zover: dan hopen we u te zien op het COB-congres dat we samen met Geo-Impuls organiseren. Het programma is zoals altijd goed gevuld met verhalen over ondergronds bouwen.

Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, is een van de hoofdgasten op het gezamenlijke COB-CONGRES 2013. In gesprek met dagvoorzitter Frithjof de Haan zal hij onder meer vertellen hoe GEO-IMPULS invulling heeft aan het thema van de dag: Zo doen wij dat! Paul Janssen belicht dat thema vanuit zijn rol als projectdirecteur van de ROTTERDAMSEBAAN: hoe werkt hij bijvoorbeeld samen met STICHTING KIEN en het COB het meest duurzame tunnelontwerp?

Het parallelprogramma is verdeeld over drie zalen:

 • Zo gaan we veilig open! met de Waterwolftunnel, Combiplan Nijverdal en de nieuwe tunnelregisseur Jaap Heijboer
 • Zo werkt Geo-Impuls met ZuidasDok, parkeergarage Vonk&Vlam en de GeoTop over resultaten van Geo-Impuls
 • Zo gaan we om met techniek! met de Sluiskiltunnel, de Eerste Coentunnel en drie korte praktijkverhalen over detectietechnieken en kabels en leidingen.

Vanaf 11.30 uur bent u van harte welkom in PAKHUIS DE ZWIJGER in Amsterdam. Het hoofdprogramma begint na de lunch, om 12.30 uur. Om 17.00 uur sluiten we de dag af met een borrel.
>> AANMELDEN VOOR HET CONGRES

Nieuwe participant: DIVV

Met enige trots kunnen we u melden dat DIENST INFRASTRUCTUUR, VERKEER EN VERVOER (DIVV) van de gemeente Amsterdam participant van het COB is geworden. Door projecten als de renovaties van de OOSTLIJN en de IJTUNNEL heeft DIVV veel kennis en ervaring in huis op het gebied van ondergronds bouwen. Anderzijds krijgen zij regelmatig te maken met vraagstukken waar het COB-netwerk aan kan bijdragen. We kijken dan ook uit naar een vruchtbare samenwerking.