De Verdieping - december 2012

We doen natuurlijk ons best om in de Onderbouwing zoveel mogelijk te vertellen over ondergrondse projecten. Maar op papier is de ruimte nou eenmaal beperkt. Op internet kennen we dat probleem niet. Daarom publiceren we de artikelen uit de Onderbouwing voortaan online, in de Verdieping, en plaatsen we samenvattingen in het gedrukte blad. Op deze manier kunnen we u beter van dienst zijn: de essentie op papier en de verdieping op de site. Want de digitale artikelen vullen we zo veel mogelijk aan met weblinks, extra beeldmateriaal en/of relevante verwijzingen.

>> Bekijk de Onderbouwing van december 2012 als pdf

Enquête

In september is het blad voor het eerst in haar nieuwe, slanke vorm verschenen. We zijn benieuwd wat u ervan vindt! Om de meningen in kaart te brengen, willen we u vragen onze online enquête in te vullen. De reacties helpen ons bij het bepalen van de invulling van het blad en de website volgend jaar.
>> Naar de enquête

Een Bouw Informatiemodel (BIM) gecombineerd met grote schermen en een zaal vol stakeholders zorgt voor een beter ontwerp met minder kosten. Maar men moet wel open staan zijn voor een nieuwe aanpak.

Een Bouw Informatiemodel (BIM) gecombineerd met grote schermen en een zaal vol stakeholders zorgt voor een beter ontwerp met minder kosten. Maar men moet wel open staan zijn voor een nieuwe aanpak.

Rond Den Haag CS is de ondergrond de spiegel van de bovengrond: bovengrondse veranderingen zijn ondergronds net zo ingrijpend. Een kabel- en leidingentunnel levert ongezien een belangrijke bijdrage aan de bovengrondse verblijfkwaliteit.

Ontwerpen met praktijkkennis

Het COB werkt samen met het netwerk aan een nieuw handboek Integraal Tunnelontwerp. Een praktische handreiking voor gebruik van bestaande voorschriften.

Via een XXL-verwarmingsbuis van liefst zesentwintig kilometer wordt warmte van een afvalverbrandingsinstallatie benut in de stad zelf. Het tracé oogt als een lange aaneenschakeling van uitdagingen en knelpunten.

DE DIALOOG: Geotechnisch specialist

Gedurende een (ondergronds) bouwproject zaken aan het licht komen die van invloed zijn op de geotechnische risico’s. Het is echter kostbaar de geotechnisch adviseur continu bij het proces te betrekken. Hoe zorgen we ervoor dat risico’s toch op tijd gesignaleerd worden?

Dit jaar werd voor de zesde keer de Schreudersstudieprijs uitgereikt: dé prijs voor een afstudeeronderzoek op het gebied van ondergronds bouwen.