Vindingrijk in arme tijden

Omringd door werkplaatsen en klaslokalen luisterden donderdag 29 november meer dan tweehonderdvijftig gasten naar de plenaire sprekers op het COB-congres. Het was het begin van een geslaagde dag vol slimmigheden en technische verhalen.

Het COB-congres kende als vanouds een hoge opkomst, hoewel dat in de grote industriële ruimte van de RDM Campus niet zo te zien was. De gasten werden er getrakteerd op een winterse lunch met stevige soep, gevolgd door een plenair programma dat draaide om inspiratie. De drie keynote speakers gaven elk hun visie op vindingrijkheid, creativiteit en innovatie. Zo riep innovator Marjet Rutten op tot slim gebruik van bestaande technieken en vertelde Adrie van Duijne van stichting KIEN hoe zijn organisatie de elektrotechnische wereld vooruit helpt. Robbert van Leeuwen gaf aan wat er volgens hem nodig is om tot creatieve ingevingen te komen.

Vervolgens werd de Schreudersstudieprijs 2012 uitgereikt. Daniëlle Bakkes won in de categorie Conceptueel met haar mooi vormgegeven oplossing voor de Maastrichtse waterproblematiek. In de categorie Techniek ontving Ruud Arkesteijn de cheque van vijfentwintighonderd euro voor zijn onderzoek naar dimensionering van onderwaterbetonvloeren. Drie andere genomineerden ontvingen een eervolle vermelding.

De parallelsessies stonden in het teken van de praktijk. De COB-coördinatoren vroegen uw aandacht voor een aantal nieuwe initiatieven en daarna was het woord aan meer dan vijftien sprekers uit het COB-netwerk. Zij deelden in drie zalen praktijkverhalen met de gasten en er werden volop ervaringen uitgewisseld. Sommige presentaties eindigden in verhitte discussies, wat maar aangeeft dat er nog genoeg te praten valt over ondergronds bouwen.
>> Lees meer over de oproep van de coördinatoren in COB-Update

De drie keynote speakers: Marjet Rutten, Adrie van Duijne en Robbert van Leeuwen
(Foto’s: Chiel Epskamp)