Slim gebruik van licht en techniek

Een nieuw, levendig plein gaat de oost- en westkant van het centrum van Emmen goed met elkaar verbinden. De Hondsrugweg, dé verkeersader in de stad waar meer dan twintigduizend voertuigen per dag over rijden, ligt daarbij in de weg. Daarom gaat een deel ervan ondergronds.

Begin 2012 legde ontwerper Gerolf Menzo samen met een team van gemeentemedewerkers de laatste hand aan het ontwerp van de tunnel onder de Hondsrugweg. In een nieuwsbrief van de gemeente vertelde Menzo: “Licht en vormen spelen een belangrijke rol. Het ontwerp moet bij de inwoners van Emmen herkenning opleveren. Bezoekers moeten nieuwsgierig worden naar de gemeente en de streek.” Om deze reden wordt op de wanden van de tunnel een verlicht geraamte gemaakt. “Iedereen kan zelf bedenken wat dit laat zien. Zo kan men een veldkei herkennen die verwijst naar deze streek of het patroon van een giraffenhuid als verwijzing naar het dierenpark. Door een wisselende lichtkleur ziet de tunnel er steeds anders uit”, aldus Menzo.

Hoewel de uitstraling belangrijk is, staan veiligheid en doorstroming van het verkeer voorop. Er komt bijvoorbeeld wegdekverwarming om de hellingbanen beter vorst- en sneeuwvrij te houden. “Onder het asfalt liggen straks buizen waardoor water stroomt. Zo kunnen we de weg in de winter verwarmen en in de zomer koelen. Door de koeling heeft het asfalt een langere levensduur”, licht projectleider Anne Alkema van gemeente Emmen toe. Ook bij de verlichting is aan duurzaamheid gedacht. Menzo: “Naast het geraamte van licht op de tunnelwanden is er ‘gewoon’ licht nodig. Een speciaal systeem berekent aan de hand van de hoeveelheid daglicht exact hoeveel ledverlichting er nodig is. Dit bespaart stroom, en dat is weer goed voor het milieu.”

Begin februari is aannemer BAM Civiel Noordoost begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de tunnel. Eerst worden de bestaande wegen aangepast aan de toekomstige situatie, daarna start BAM met de tunnelconstructie. Eind 2014 is de tunnel voor iedereen te gebruiken.