De Verdieping - mei 2014

We doen natuurlijk ons best om in de Onderbouwing zoveel mogelijk te vertellen over ondergrondse projecten. Maar op papier is de ruimte nou eenmaal beperkt. Op internet kennen we dat probleem niet. Daarom publiceren we de artikelen uit de Onderbouwing voortaan online, in de Verdieping, en plaatsen we samenvattingen in het gedrukte blad. Op deze manier kunnen we u beter van dienst zijn: de essentie op papier en de verdieping op de site. Want de digitale artikelen vullen we zo veel mogelijk aan met weblinks, extra beeldmateriaal en/of relevante verwijzingen.

>> Download de Onderbouwing van mei 2014 als pdf

Enquête

In september 2012 is het blad voor het eerst in haar nieuwe, slanke vorm verschenen. We zijn benieuwd wat u vindt van de huidige opzet. Geef uw mening aan ons door via de online enquête.

Thema: Orde!?

Een bouw- of infraproject lijkt vaak net wat ingewikkelder te worden zodra de ondergrond erin meespeelt. Extra stakeholders, meer impact, grotere (tegenstrijdige) belangen,… Is orde het antwoord?

Sommige damwanden zien er na decennia nog als nieuw uit, terwijl andere al sterk zijn gecorrodeerd. Onderzoeker Michael Afanasyev zoekt de verklaring en oplossing bij bodembacteriën.

Ook voor een volautomatische autoberging blijft het passen en meten aan de Noordwal-Veenkade in Den Haag. De bouw schiet op dankzij een slimme aanpak en technische hulpmiddelen.

De samenwerking tussen Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) en Heijmans heeft een impuls gegeven aan product- en kennisontwikkeling op het gebied van sleufloze technieken.

De Waterwolftunnel kende een intensief ‘Opleiden, Trainen, Oefenen’-programma met een speciale rol voor virtual reality. De simulatietechnieken moeten er ook voor zorgen dat de kennis op peil blijft.

Eind vorig jaar verscheen de COB-publicatie Zeven sleutels voor een waardevolle afweging. Dat is echter niet het eindstation: masterclasses helpen de sleutels naar de praktijk, waar ze benut, getoetst en bijgeslepen kunnen worden.

“We moeten anders gaan denken en nieuwe businessmodellen introduceren. Alleen dan gaan we samen vliegen en kan het COB met haar achterban het verschil gaan maken.”