Voorwoord: orde en chaos bij het COB

(Foto: Bart Stornebrink)

Slingers

“Eigenlijk is iedere week bij het COB er eentje van chaos en orde. We hebben jaarplannen, werkplannen, projectplannen, begrotingen en voortgangsrapportages. Maar toch is er iedere week wel iets wat onverwacht uit een hoekje komt opduiken waarvoor planningen worden omgegooid, zodat we kunnen inspringen op de kansen die we zien.”

“Verbazingwekkend hoeveel energie chaos kan veroorzaken. Of ik nu op zaterdagavond, zondagmiddag, dinsdag laat of donderdag vroeg achter mijn laptop kruip, er is altijd wel een mede-COB’er die ook bezig is. Dat we niet allemaal overwerkt raken, heeft volgens mij te maken met het feit dat we zo’n ontzettende lol hebben samen, en ons veilig genoeg voelen om ook eens te kunnen falen. Werken bij het COB is een feest, waarbij je niet alleen zelf de slingers mag ophangen, maar ze ook mag maken!

Als we achteraf kijken naar de kansen die opduiken en chaos veroorzaken, dan blijken die meestal toch naadloos te passen in de grote lijnen die we hebben uitgezet. We rennen dus niet als een kip zonder kop achter alles aan, maar hebben een goede radar voor de dingen die ons helpen bij de koers die we hebben uitgezet. Zo lukt het ons om tussen al die nieuwe dingen door de plannen die we hadden uit te voeren.

Een goed voorbeeld van een ‘gegrepen kans’ is de campagne die we hebben gevoerd om, samen met KIVI TTOW, het World Tunnel Congress in 2017 naar Nederland te halen*. Begin dit jaar wisten we nog van niets, maar terwijl ik deze column schrijf, zit een team in Brazilië om Nederland als gastheer te promoten. Alleen al met de campagne zetten we ons land weer op de internationale (tunnel)kaart. En dat is een gedeelde ambitie: zowel de gemeente Amsterdam als Rijkswaterstaat steunen de campagne als partner.

Ondertussen gaat de kennisontwikkeling ‘gewoon’ verder. Het onderzoek naar voegconstructies is uitgebreid, vanuit het Platform Veiligheid zijn diverse initiatieven gestart en de koplopergroep voor integrale tunnelprojecten zet flinke stappen. Op het COB-congres kunnen we ongetwijfeld resultaten bekendmaken. Als ik íets zeker weet, dan is het dat er tussen nu en dan chaos zal ontstaan, orde worden gezocht, en kansen worden gevonden. Ik ga vast slingers maken…

Karin de Haas

Coördinator Kennis en communicatie

* Inmiddels is bekend dat het WTC2017 aan Noorwegen is toegewezen