De Verdieping - mei 2015

Over ondergronds bouwen is zoveel moois te vertellen, maar het COB wil u en het milieu niet belasten met stapels papier. De Verdieping is het antwoord. In de papieren Onderbouwing vindt u de essentie en hier, online in de Verdieping, kunt u uitgebreid verder lezen, klikken en kijken.

>> Download de Onderbouwing van mei 2015 als pdf

Thema: Jong en oud

Ondergronds bouwen is een typisch ervaringsvak. Toch hebben beginnelingen het vakgebied ook veel te bieden. Datzelfde geldt voor nieuwe kennis en technologie. Hoe voegen jong en oud zich bij elkaar?

Om de wegverkeersleiders te trainen voor het bedienen van de tunneltechnische installaties in de landtunnel A4 Delft-Schiedam, ontwikkelde Covalent de Knoppentrainer. De software is zo gemaakt dat het ook voor andere tunnels gebruikt kan worden.

Het project wordt in alle opzichten integraal opgepakt. Ruimtelijk en functioneel, maar bijvoorbeeld ook ten aanzien van de veiligheid.

Bij reconstructieprojecten anders omgaan met kabels en leidingen om meer maatschappelijke waarde te creëren. Dat is wat de provincie Zuid-Holland en het COB onderzoeken. De N213 dient als pilotproject en lijkt ervan te profiteren.

Wat hoofdzakelijk begon als loket voor vragen is inmiddels een belangrijk knooppunt voor het uitwisselen van kennis en ervaringen.

"Het werkprogramma Geo-Impuls is zo goed als afgerond. Dus hoogste tijd voor een vooruitblik op de komende vijf jaar. Waar gaan we heen?"