Over ondergronds bouwen is zoveel moois te vertellen, maar het COB wil u en het milieu niet belasten met stapels papier. De Verdieping is het antwoord. In de papieren Onderbouwing vindt u de essentie en hier, online in de Verdieping, kunt u uitgebreid verder lezen, klikken en kijken.

>> Download de Onderbouwing van mei 2017 als pdf (3.7 MB)
>> Naar het archief voor meer Onderbouwingen en Verdiepingen

Thema: Menselijk gedrag

De mens speelt op verschillende manieren een rol in het ondergronds bouwen. Als ontwerper, bouwer, gebruiker, stakeholder,… In het themadeel bekijken we een aantal rollen van dichterbij.

Stedenbouwkundige integratie van tunnels

Bij tunnels is de potentiƫle winst van nadenken en samenwerken fenomenaal. Dat stelt Chris Poulissen, opgeleid tot architect en van daaruit verder ontwikkeld tot integratiespecialist. Hij is ervan overtuigd dat we op een andere manier naar onze binnensteden moeten kijken.

Energiereductie bij renovatie Beneluxtunnel

Rijkswaterstaat heeft de renovatie van de Beneluxtunnel aangegrepen om de tunnel te verduurzamen. Met relatief eenvoudige maatregelen, zoals nieuwe ledverlichting en een energiezuinige noodstroomvoorziening, is het energiegebruik met ongeveer een kwart verlaagd.

Lokale tunnel centraal bediend

Pal naast de A2 Leidsche Rijntunnel ligt de Utrechtse Stadsbaantunnel. Deze gemeentelijke tunnel voor lokaal verkeer werd het eerste jaar na opening lokaal bediend. Inmiddels is de tunnel aangesloten op de verkeerscentrale Midden-Nederland van Rijkswaterstaat. De omzetting was een uitdagend project.

Groots en meeslepend

Met een Kamerbrief werd eind vorig jaar de Bouwagenda aangekondigd. Een meerjarig programma om de bouwsector structureel te verbeteren. De inhoud werd in hoofdlijnen meegegeven aan een taskforce onder leiding van Bernard Wientjes. De uitwerking werd gepresenteerd op 28 maart 2017.

Ruimtelijke effecten van Het Souterrain

Een potentieel gevaar van een kosten-batenanalyse voor ondergrondse transportinfrastructuurprojecten is dat ruimtelijke effecten niet (naar behoren) worden meegenomen en dat daardoor de resultaten onvolledig zijn. Hoe zat dat bij Het Souterrain in Den Haag?