De complexiteit van ondergrondse bouwprojecten neemt toe, en daarmee de behoefte aan diversiteit. Jong en oud, wetenschap en praktijk, techniek en proces, man en vrouw, civiel en ICT; tal van combinaties zijn nodig om slimme oplossingen te bedenken voor de vraagstukken van deze tijd. In deze Verdieping leest u hoe dat werkt in de praktijk.

Mixen en matchen geeft innovatie vaart

“Waanzin is altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten”, zei Albert Einstein al. Adrie van Duijne (KIEN) en Karin de Haas (COB) omarmen die uitspraak van harte. Zij willen de manier waarop we ondergrondse vraagstukken beantwoorden anders aanpakken.

Vakgebieden verbinden met vrouwennetwerk

Verschillende sectoren met elkaar laten samenwerken: dat vraagt nogal wat. Daarom richten John de Ruiter en Irma Kerkhof zich eerst op een deel van de doelgroep: ‘vrouwen in de ondergrond’.

De WOW-factor

Kies voor een vaste prijs en selecteer marktpartijen op de waarde die zij voor dat bedrag kunnen leveren. Die oproep doet William van Niekerk, ambassadeur van het COB.

Razendsnel dankzij voorbereiding en samenwerking

Binnen een jaar was de ruwbouw van de landtunnel in de A4 Delft-Schiedam gereed. Dat kunststukje is mede het resultaat van de grondige voorbereiding met alle betrokken partijen.

Werkbare oplossingen door integrale aanpak veiligheid

Voor het veiligheidsplan van het Zuidasdok zijn verschillende belangen en disciplines bij elkaar gebracht. De praktische inbreng van brandweer en hulpdiensten was onmisbaar.