Thema: Voorschot op de toekomst

De wereld van morgen maken we nú. Dat geldt zeker bij ondergronds bouwen; dat gaat niet zonder vooruit te kijken en te anticiperen. Waarin ligt de sleutel voor de toekomst?

Effectieve samenwerking vereist wederzijds vertrouwen

Ed Bouwkamp en Boudewijn Bartholomeeusen zijn beiden intensief betrokken bij de herinrichting van de Neherkade in Den Haag. Een gesprek over open keukens, het benutten van elkaar expertise, haantjesgedrag en regeneratiebeton.

Bundelen onder de boulevard

Dankzij een uitgekiend systeem met mantelbuizen en leidingputten hoeft de fraaie, kostbare en moeilijk te herstellen bestrating van de nieuwe boulevard in Scheveningen niet open om een kapotte kabel of leiding te repareren of te vervangen.

Levensaders van de maatschappij

Met het KIBO wil het ministerie van IenM met andere stakeholders ervoor zorgen dat bodemkansen beter worden benut. Het COB-netwerk heeft een kennisproject ingediend voor duurzaam assetmanagement van kleine ondergrondse infrastructuur.

IN FOCUS: Pionieren met waterleidingen

Dunea heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om distributieleidingen voor drinkwater goedkoper en met minder overlast voor bewoners te saneren. Door een stevige ballon op te blazen in de leiding, hoeft het water voor andere aansluitingen op dezelfde leiding niet te worden onderbroken.

Spoorzone Delft leert van zichzelf

In Delft rijden en stoppen de treinen sinds 28 februari 2015 ondergronds. Voor een nietsvermoedende reiziger lijkt het project daarmee klaar, maar schijn bedriegt. In hoeverre kan de volgende fase profiteren van de eerste?

‘Met dit project zoeken we de grenzen op’

Vervormingen, geluid, grondwaterstand, trillingen. Voor de parkeergarage van Nieuw Hoog Catharijne in Utrecht is monitoring van alle kritische factoren essentieel. “Met dit project zoeken we de grenzen op”, stelt projectleider Hans Dries van BAM Infra.

VISIE VAN… Erik Lousberg (Deerns)

“Een groeiende bevolking, verdichting van de steden, toenemende automobiliteit, zelfrijdende voertuigen en relatief goedkoper wordende ontwikkelkosten voor ondergrondse ruimten: de ondergrond wordt steeds belangrijker. Met lef en creativiteit halen we de waarde naar boven.”

SPECIAL: Digitale koffietafelboeken

In de loop der jaren heeft het COB talloze interessante projecten uitgevoerd en opgestart, mooie artikelen kunnen schrijven en prachtfoto’s gepubliceerd. Een enorme bron aan inspiratie, waar u nu op uw gemak doorheen kunt bladeren… op uw tablet, smartphone of pc.