Zo kan het ook: in de buitenlucht


Ondergrondse kabels en leidingen doen meestal heel onzichtbaar hun (heel erg nuttige) werk. De producten die ze vervoeren, worden bijna ongemerkt ‘doorgesluisd’ of gebruikt. Drie projecten laten zien dat het ook opvallender kan.

Zee-orgel

(Foto's: Flickr/linssimato en kzoop)
In de Kroatische stad Zadar is met ondergrondse pijpen een ‘zee-orgel’ gebouwd. Als golven de kade overspoelen, stroomt het water (een aantal van) de vijfendertig orgelpijpen binnen, waardoor de lucht daarin naar boven wordt geduwd. Elke traptrede bevat zeven pijpen die samen bovengronds een harmonieus akkoord laten horen.
>> Lees en zie meer op inhabitat.com
>> Technisch achtergrondartikel door Nikola Bašić (architect)

Energie

(Foto's: Admir Jukanovic)
Onder het Jubilee Park in Londen liggen talloze kabels die de omliggende winkels, kantoren en woningen van energie voorzien. Daar haalde kunstenaar Admir Jukanovic zijn inspiratie vandaan voor zijn installatie Kablovi Park. ‘Kablovi’ is Bosnisch voor ‘kabel’ en dat is te zien: stukjes ‘kabel’ komen hier en daar roodgloeiend boven het maaiveld uit.
>> Lees en zie meer op designboom.com

IJsberg

(Foto's: facebook.com/icestupa)
Het bedrijf Ice Stupa bedacht een creatieve oplossing voor het watertekort in Ladakh, in het noorden van India. In de winter wordt water via een ondergrondse leiding vanuit de naastgelegen Himalaya’s naar beneden én weer naar boven geleid: wanneer het water van grote hoogte valt, bevriest het tot een kunstmatige ijsberg. En die ijsberg voorziet de lokale bevolking tot en met mei van water.
>> Lees en zie meer op icestupa.com