COB-congres 2017: Naar de stip op de horizon

Nu het tunnelprogramma in de steigers staat, is de eerste stap richting de stip op de horizon gezet. Maar niet alleen op het gebied van tunnels timmert het COB-netwerk aan de weg. Op het COB-congres 2017 lieten we samen met de participanten zien dat de thema’s van het tunnelprogramma veel breder van toepassing zijn.

(Foto: Vincent Basler)

Thema

Dit jaar stond de stip op de horizon centraal op het congres: op welke manier gaat het COB-netwerk daar komen? Participanten presenteerden hún voorbeeld van een thema uit het tunnelprogramma: adaptieve installaties, civiel anders (ver)bouwen, digitale tweeling en waardevol in de omgeving. Ondergrondse parkeergarages kunnen tenslotte ook ‘waardevol in de omgeving’ zijn en er bestaan van kabels en leidingen ook ‘digitale tweelingen’. Op het congres hoorde en zag u tal van concrete praktijkvoorbeelden vanuit diverse ondergrondse disciplines.

Programma

 • Op vrijdag 3 november 2017 werden de congresgasten vanaf 11.45 uur met een luncht verwelkomd op de Bouwcampus in Delft.
 • Om 12.20 uur startte het voorprogramma met het optreden van de COBand. Deze gelegenheidsformatie bestond uit Peter Kole (Rijkswaterstaat), Ad Rabenort (Covalent), Dennis van Amstel (Greenchoice) en COB’er Allart Hoekstra. Zij verzorgden ook de opening van het plenaire programma.
  >> Lees meer over de COBand
 • Het plenaire programma hielden we kort dit jaar:
  • Het tunnelprogramma van het COB-netwerk
  • Keynote door Jeroen in ’t Veld, directeur van de Rebel Group. Rebel is een platform van maatschappelijk betrokken ondernemers op het raakvlak van publiek en privaat. Ondernemers die adviseren, investeren en realiseren. Jeroen in’t Veld is actief betrokken bij diverse projecten in de infrastructuur en heeft een duidelijke visie op de ontwikkelingen in de wereld van het ondergronds bouwen.
  • Uitreiking van de Schreudersprijs 2017 door Michèle Blom, DG Rijkswaterstaat.
 • Vanaf 14.30 uur was er een parallelprogramma met subsessies, demo’s en stands. De gasten konden ter plekke hun eigen programma samenstellen aan de hand van een blokkenschema.
 • Door de nieuwe opzet was er gedurende de middag veel ruimte om te netwerken. Bovendien werd de dag afgesloten met een gezamenlijke borrel.