Op het COB-congres 2017: COBand
Uiteraard is het belangrijk dat de onderwerpen op het programma interessant zijn, maar het COB wil ook dat het COB-congres léuk is. Het plenaire gedeelte moet ook iets verrassends, iets bijzonders bevatten. Om deze reden stond in 2015 de band HeavyLight op het podium, niet geheel toevallig de band van COB’er Allart Hoekstra (webdeveloper). In 2017 wordt op dat succes voortgeborduurd met de COBand.
Gepubliceerd op: 26 oktober 2017
Allart zelf kwam met het idee: zou het niet gaaf zijn om een band te formeren met mensen uit het COB-netwerk? “Toen ik dat voorstelde en het COB enthousiast reageerde, dacht ik wel even ‘wat heb ik nu weer gedaan’”, lacht Allart. “Het netwerk bestaat natuurlijk vooral uit techneuten; zitten daar wel genoeg goede muzikanten tussen?” Maar Allart (zelf techneut) had er vertrouwen in, en terecht.

De COBand is al druk aan het repeteren. (Foto: COB)
Na de oproep in de nieuwsbrief stroomden de reacties al snel binnen. Allart: “Hele leuke en verschillende mailtjes. De een vertelde uitgebreid over zijn muzikale ervaring, de ander was wat terughoudender en wilde eerst meer weten over onze plannen. Er werden diverse instrumenten bespeeld, veel gitaren, maar bijvoorbeeld ook saxofoon en drums.”
Zoektocht
Het was een hele klus om vervolgens daadwerkelijk een band samen te stellen. “Bij de aanmeldingen zat geen bassist, en dat is wel essentieel voor een goede band”, aldus Allart. “Via een omweg is dit toch gelukt. Ik werk ook aan de website van het KPT en daarvoor moest ik een filmpje van Peter Kole (Rijkswaterstaat) uploaden. Mijn oog viel direct op de professionele basgitaar op de achtergrond! Ik heb Peter gemaild en hij blijkt inderdaad bassist te zijn. Én hij wilde meedoen aan de COBand, heel erg fijn!”
Uit de aanmeldingen werd Ad Rabenort (Covalent) geselecteerd als toetsenist. Allart: “In zijn mail schreef Ad onder andere dat hij een eigen studio heeft gebouwd: dat was voor mij een goed teken, dan ben je wel serieus bezig. Na wat heen en weer mailen en bellen was het duidelijk dat Ad inderdaad een goede aanvulling zou zijn.” Een drummer – onmisbaar in een band – bleek lastiger te vinden. Degene die zich had aangemeld, had een andere muziekstijl dan die van de beoogde COBand. Natuurlijk kon Allart de drummer van HeavyLight vragen, maar de COBand was juist bedoeld als gelegenheidsformatie. Uiteindelijk werd Dennis van Amstel (Greenchoice) gevonden, een collega uit het netwerk van Ad. Met Allart als zanger en gitarist was de COBand nu compleet.
Wennen
“De eerste ontmoetingen waren ontzettend leuk”, vertelt Allart. “Ik ben bij Peter en bij Ad thuis op bezoek geweest, en doordat je allebei muziek maakt, is er direct een band. Je leert elkaar op een hele andere manier kennen.” Voor de eerste gezamenlijke oefensessie werd afgesproken om één makkelijk en één moeilijk nummer in te studeren: als die allebei goed zouden gaan, zagen de heren het zitten om als COBand op te treden. “De eerste oefensessie was even schrikken”, bekent Allart. “We hebben allemaal een eigen band, en als je dan ineens met andere mensen staat, in een andere ruimte, is het flink wennen. De interacties zijn natuurlijk nieuw, je weet nog niet precies wat je van de ander kan verwachten.” Het ging echter goed genoeg om nog een keer af te spreken en toen bleek dat het inderdaad een kwestie van wennen was. “Die tweede sessie was gelijk raak! Iedereen was meer op zijn gemak, we hadden in de tussentijd geoefend en na even spelen dachten we allemaal ‘dit gaat lukken’.”
Ondertussen is de COBand al vier keer bijeen geweest. Een avond per week spreken de heren af bij Ad, waar ze samen eten en vervolgens repeteren. “We willen het echt zo goed mogelijk doen straks op het congres. Het is tenslotte best spannend, een optreden voor zo’n 250 mensen, waaronder je collega’s. We willen dat het een leuke verrassing wordt, waar we zelf ook van genieten. Ik heb er inmiddels alle vertrouwen in dat dat gaat gebeuren!”, zegt Allart.