COB-congres 2016

Het COB werd ooit opgezet om vanuit praktijkprojecten kennis te ontwikkelen over tunnels boren in slappe bodem. Inmiddels richt het COB zich op veel meer onderwerpen, maar de aanpak is gelijk gebleven. De vragen en antwoorden worden nog altijd samen met de praktijk bepaald en onderzocht. Het COB-congres 2016 stond bol van de mooie voorbeelden, verfrissende inzichten en doeltreffende oplossingen; van het COB én de participanten.

Het congres begon met een gezamenlijke lunch in de grote zaal. (Foto: Vincent Basler)

Plenair programma

  • Opening 
    Merten Hinsenveld, directeur COB
  • Langetermijnvisie op tunnels
    De komende jaren zijn veel tunnels toe aan renovatie, en er worden ook veel nieuwe tunnels gebouwd. Het COB-netwerk zal oplossingen moeten vinden voor opgaven rondom veiligheid, levensduur en beschikbaarheid. Om die opgaven proactief, slimmer en beter op te pakken, heeft het COB samen met de participanten een langetermijnvisie opgesteld. Vier deskundigen kwamen aan het woord:

    • Rients Dijkstra, hoogleraar Urbanism TU Delft en voormalig Rijksadviseur Infrastructuur en stad
    • Cees Brandsen, HID Rijkswaterstaat
    • Peter Schouten, projectdirecteur IXAS Gaasperdammertunnel
    • Hans de Man, directeur Soltegro
  • Presentatie publicatie Spoorzone Delft
    Met de realisatie van de Willem van Oranjetunnel won Spoorzone Delft in 2015 de Schreudersprijs. Het prijzengeld is gebruikt om de lessen uit het succesvolle openstellingstraject te delen met de sector.
    >> Bekijk de publicatie (pdf, via ProRail)
  • Lancering groeiboeken
    Over sommige onderwerpen raak je nooit uitgeleerd. Daarom heeft het COB groeiboeken geïntroduceerd. Digitale rapportages die steeds op basis van nieuwe praktijkprojecten worden bijgewerkt en aangevuld. De eerste twee zijn op 8 december online gegaan: ‘Renoveren kun je leren’, naar aanleiding van de evaluatie van de Velsertunnel, en ‘Energiereductie in tunnels’, met de maatregelen die binnen het gelijknamige project zijn verzameld.
    >> Naar de groeiboeken
    >> Projectpagina Evaluatie Velsertunnel
    >> Projectpagina Energiereductie in tunnels
  • Intermezzo: dichteres Floortje Schoevaart
    >> Download haar gedicht (pdf, 380 KB)
  • Uitreiking Schreudersstudieprijs 2016
    Zes excellente studenten (afkomstig van vijf verschillende HBO- en WO-instellingen) maakten kans op dé prijs voor afstudeeronderzoek op het gebied van ondergronds bouwen. Bestuursvoorzitter Cees Brandsen presenteerde het juryrapport van de genomineerden. De prijs werd uitgereikt door Frank Kaalberg, senior-expert en PMC-leider Ondergrondse infrastructuur bij Witteveen+Bos.
    >> Bekijk de winnaars en genomineerden

Parallelsessies

EERSTE RONDE

  • Praten moet!
    Twan Daverveld en Aris van Erkel (IXAS) en Ewald van Dorst (Rijkswaterstaat)
    Binnen complexe infrastructurele projecten moet je ‘duizend dingen goed doen’. Het inzetten van wederzijdse nieuwsgierigheid is daarbij cruciaal. Het project Gaasperdammertunnel heeft workshops ontwikkeld om de kloof tussen disciplines als TTI, IA en civiel te verkleinen. Tijdens deze sessie werd uitgelegd hoe deze fascinerende aanpak werkt.
    >> Download presentatie (pdf, 2.8 MB)
  • Rotterdam doet het gewoon
    Marc Verheijen (gemeente Rotterdam)
    De minor Integrated infrastructure design aan de TU Delft is een innovatieve onderwijsmodule die de vragen van overmorgen van de stad Rotterdam verbindt met de frisse blik van studenten. De vaak ondergrondse oplossingen worden door de gemeente serieus meegenomen. De presentatie liet zien hoe ook andere organisaties hun medewerkers zo’n brede blik kunnen geven.
    >> Download presentatie (pdf, 4.1 MB)
    >> Lees het artikel ‘Het Rotterdams ideeënlab’
  • Leren van de Velsertunnel
    Ilkel Taner en Dick van Klaveren (Rijkswaterstaat) en Harry de Haan (Elumint)
    De renovatie van de Velsertunnel is een monsterklus die binnen uitzonderlijk korte tijd geklaard moet worden. Hoe kan de periode van sluiting zo kort blijven? Het bijzondere is niet zozeer wát er in de tunnel is aangelegd, maar hóe, en vooral: hoe snel? Hoe ga je om met tegenvallers, hoe ga je om met de omgeving? De geleerde lessen zijn (deels) in het groeiboek ‘Renoveren kun je leren’ terechtgekomen. De onderwerpen, en nog veel meer, kwamen aan de orde in deze sessie.
    >> Download presentatie (pdf, 3.4 MB)
  • Maak uw tunnel (bijna) energieneutraal
    Henry van der Pluym (Nedmobiel) en Johan Naber (Rijkswaterstaat), leden van het COB-expertteam voor energiereductie
    Iedereen die verantwoordelijk is voor een nieuw te bouwen of te renoveren tunnel heeft ook een duurzaamheidsdoelstelling meegekregen. Met de nieuwe maatregelencatalogus voor energiereductie kunt u het energieverbruik van uw tunnel minstens halveren. En dat is nog maar het begin! De deelnemers aan de workshop leerden alvast te werken met de maatregelen.
    >> Dit was een interactieve sessie zonder presentatie. Bezoek het groeiboek!
  • De Rotterdamsebaan en duurzaamheid
    Paul Janssen (gemeente Den Haag) en Michel Langhout (BAM)
    Eind 2013 vroeg de gemeente Den Haag een COB-expertteam om advies over duurzaamheid in de gunningsprocedure van de Rotterdamsebaan. Vorig jaar is de aanneemcombinatie geselecteerd. Wat is er overeind gebleven van de duurzaamheidsambities van de gemeente, heeft de opdrachtnemer in haar aanbieding de opdrachtgever positief verrast? Wordt de Rotterdamsebaan de duurzaamste tunnel van Nederland of van Europa?
    >> Download presentatie (pdf, 1.9 MB)

TWEEDE RONDE

  • Stakeholdermanagement bij de Gaasperdammertunnel
    Malou van der Pal (IXAS) en Lammert Postma (Rijkswaterstaat)
    Bij de Gaasperdammertunnel is een aanpak ontwikkeld om het stakeholdermanagement in een dichtbebouwde omgeving vorm te geven. Dit heeft onder andere geresulteerd in één bezwaarschrift bij vierhonderd vergunningen. De belangrijkste lessen zijn allemaal gebaseerd op de menselijke maat gecombineerd met structuur, discipline en een gedegen voorbereiding.
    >> Download presentatie (pdf, 2.5 MB)
  • Onderwaterfietsenstalling brengt balans
    Nienke van de Lune (Movares) en Bart-Jan Kouwenhoven (gemeente Amsterdam)
    Amsterdam verbetert de bereikbaarheid en ruimtelijke kwaliteit van het Stationseiland. Aan de stadszijde gaat negen hectare op de schop. Onderdeel van de plannen is een fietsenstalling voor zevenduizend fietsen onder het Open Havenfront. Tijdens de sessie leerden de deelnemers hoe Amsterdam en Movares samen de balans hebben gevonden in veiligheid, bereikbaarheid en ruimtelijke kwaliteit.
    >> Download presentatie (pdf, 3.6 MB)
  • De Maastunnel: gerenoveerd en gerestaureerd met KIS
    Projectteam gemeente Rotterdam, Jacco Groen (TBI) en Marcel Hertogh (TU Delft)
    De gemeente Rotterdam heeft in samenwerking met het COB onderzocht hoe je een renovatiepartner selecteert die kwaliteit, integraliteit en samenwerking beheerst (KIS). Het rapport dat KIS als concept beschrijft, plus de uitwerking hiervan bij de Maastunnel, is toegelicht door de betrokkenen. Vraagt een renovatieproject om een andere relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en andere kwaliteiten?
    >> Download presentatie (pdf, 900 KB)
  • Kabels en leidingen bij grote projecten
    Henk Hogenbirk (gemeente Den Haag), Pieter van Leeuwen (gemeente Leiden), Henk van Wijlen (Heijmans), Wessel Arnold (Movares)
    Bij veel grote bouw- en infraprojecten vormen de ondergrondse kabels en leidingen een grote uitdaging. Er is niet één juiste aanpak; er zijn er vele! Drie grote projecten presenteerden hun positieve ervaringen: de ontsluiting van het Leiden Bio Science Park, de Rotterdamsebaan en de Gaasperdammerweg. Ze lieten zien hoe zij het kabels-en-leidingenvraagstuk op een andere manier hebben georganiseerd.
    >> Download presentatie (pdf, 1.1 MB)
  • Beter oefenen
    Leander Noordijk, Peter de Kok en Stefan Lezwijn (Arcadis, COB-platform Veiligheid)
    Er is een wettelijke verplichting om jaarlijks aan opleiden, trainen en oefenen (OTO) te doen. Evaluaties van oefeningen en incidenten in tunnels laten steeds dezelfde leerpunten zien. Een werkgroep vanuit het COB-platform Veiligheid werkt aan een publicatie met praktische handvatten. Tijdens de workshop gingen de deelnemers op motorkapniveau aan de slag om te komen tot een slimmere of betere aanpak en de vastlegging hiervan.
    >> Download presentatie (pdf, 350 KB)