Diner van de Ondergrond 2013: Werk in uitvoering

>> Lees het verslag

Het derde Diner van de Ondergrond op 16 april 2013 was een bijzondere editie. Dit keer wilden we niet zozeer nieuwe ideeën ophalen, als wel vertellen wat we met eerdere ideeën uit het netwerk gaan doen. De nieuwe strategie en kennisagenda van het COB staan centraal. We presenteerden vier bijzondere onderwerpen:

 • Wet- en regelgeving tunnelveiligheid
  Door Hans Gispen, senior beleidsmedewerker ministerie IenM
  De wet- en regelgeving rondom tunnelveiligheid ondergaat een verandering. Zo is de tunnelstandaard geïntroduceerd en er komt een nieuw Kenniscentrum Tunnelveiligheid. Hans Gispen licht de ontwikkelingen toe en gaat in op de achterliggende gedachten en het uiteindelijke doel.
 • De erfenis van de Noord/Zuidlijn
  Door Hoite Detmar, directeur omgeving en reizigers bij Dienst Metro
  Het project Noord/Zuidlijn heeft veel kennis opgeleverd over het thema ‘boren in de stad’, maar deze kennis ligt nu verspreid bij ingenieursbureaus, TU’s, intern Noord/Zuidlijn en andere partijen. Op het Diner van de Ondergrond delen we onze eerste gedachten over de samenwerking tussen de Noord/Zuidlijn en het COB om kennis te borgen en breed beschikbaar te maken.
 • Afwegingskader ondergronds-bovengronds in de praktijk
  Door Bert van Eekelen, Arcadis
  Twee jaar geleden heeft Jan Hendrik Dronkers het COB de opdracht gegeven om tot een afwegingskader Ondergronds vs. bovengronds bouwen te komen. De resultaten van dit project bieden handvatten voor bestuurders, beslissers, planologen en anderen. Hoe kunt u dit afwegingskader gebruiken? Wat zijn de resultaten uit de praktijk en hoe gaan we verder?
 • COB-Academy
  Door Richard van Ravesteijn, coördinator COB
  Het COB ontwikkelt kennis, samen met de experts uit haar netwerk. De COB-Academy leert u deze kennis toepassen. Een toegankelijke, maar diepgaande vorm van kennisoverdracht, toegespitst op actuele vraagstukken, voorbeelden uit de praktijk en met veel interactie. Echte experts voor echte vakmensen.