Inleiding [link id=”vrmx5″]
Nederland verduurzaamt en ook de kabels-en-leidingenbranche wil en kan hier een bijdrage aan leveren. Er is nog veel winst te behalen in emissiereductie, ruimtegebruik en biodiversiteit. De sector is dringend op zoek naar verduurzamende maatregelen, maar versnippering van de branche bemoeilijkt deze zoektocht. Het COB-netwerk heeft daarom het initiatief genomen om concrete handvatten te bundelen in deze catalogus.
Er zijn meer dan duizend beheerders van kabels en leidingen, en de keten van productie, aanleg, vervanging en onderhoud is verdeeld over verschillende stakeholders. Een consequentie hiervan is dat in beperkte mate kennis en ervaring worden uitgewisseld over maatregelen ten behoeve van verduurzaming. Netwerkbedrijven en opdrachtgevers zijn niet altijd volledig op de hoogte van beschikbare oplossingen in de markt (zowel oplossingen van kabelproducenten als van aannemers), en omgekeerd is de markt niet volledig op de hoogte van de doelstellingen en de behoeften van netwerkbedrijven en opdrachtgevers.
Dit groeiboek vormt een catalogus van duurzaamheidsmaatregelen voor de kabels-en-leidingenbranche met betrekking tot energie, materialen en omgeving. In het vooronderzoek in 2022/2023 is samen met overheden, netbeheerders, advies- en ingenieursbureaus, leveranciers en aannemers het doel en de structuur van het groeiboek opgesteld. Er bleek met name een behoefte aan inzicht in waarom bepaalde maatregelen nog niet breed worden toegepast en hoe we ervoor kunnen zorgen dat die maatregelen alsnog toegepast worden. Vandaar vind je in deze catalogus bij elke maatregel mogelijke belemmeringen in de toepassing ervan en bijbehorende oplossingen. Ook wordt toegelicht welke samenwerkingsvormen de implementatie van maatregelen kan vergemakkelijken, en zijn er praktijkvoorbeelden te vinden waarin de maatregel succesvol is toegepast.
Het succes van de maatregelen vraagt om een gezamenlijke inzet, vandaar is de catalogus niet per stakeholder, maar per duurzaamheidsthema ingedeeld. De thema’s zijn gekoppeld aan die van de Aanpak Duurzaam GWW. De hoofdstukken Energie en Materialen spreken voor zich. Het hoofdstuk Omgeving omvat aspecten uit de ambitiewebthema’s klimaatadaptatie, natuur, milieueffecten en ruimtegebruik