Optimalisaties noodstroomvoorzieningen
De nu veelal toegepaste uninterruptible power supplies (UPS-en) hebben een laag rendement. De geëiste capaciteit (aangesloten vermogen en te realiseren stand-bytijd van ca. een uur) is relatief groot en moet door de UPS door het laden van de accu’s in stand gehouden worden. In de Beneluxtunnel stonden tot voor kort nog acht UPS-en met een verlies van ca. 40.000 kWh per stuk per jaar (die worden vervangen in het eerste kwartaal van 2017). Het laadproces kost energie, en bij het onttrekken van energie treden ook weer verliezen op. Deze verliezen worden omgezet in warmte die afgevoerd moet worden met de klimaatinstallaties (HVAC). Ook dat kost energie. De toegepaste noodstroomaggregaten (NSA) zijn bovendien veelal voorzien van motorblok (smeerolie) verwarming om een korte opstarttijd te kunnen garanderen, wat ook energie vraagt.
Reductie bij netuitval
De noodstroomvoorziening wordt gedimensioneerd voor calamiteitbedrijf van de tunnel. Tijdens calamiteitbedrijf is de elektrische belasting het grootst, met name door de ingeschakelde ventilatie (maximale capaciteit), verlichting (maximale capaciteit) en brandbluspompen. Het is de vraag of bij netuitval mag worden volstaan met een gereduceerd ventilatievermogen en verlichtingscapaciteit. Immers, de frequentie van netuitval is in Nederland laag en betreft doorgaans een relatief korte periode. Feitelijk wordt zo aan de afweging tussen tunnelbeschikbaarheid en -veiligheid de component duurzaamheid (energieverbruik) toegevoegd.
Reductie autonomietijden
Door de verschillende eisen met betrekking tot de autonomietijden voor verschillende verbruikers, worden met name de UPS-en overgedimensioneerd. En bij de combinatie UPS-NSA lijken de autonomietijden voor de UPS aan de hoge kant. Reduceren van de autonomietijden kan significante besparingen opleveren. Hiervoor moeten de eisen in de LTS worden herzien.
Optimalisatie tijdens netuitval
Uitgaande van een gemiddelde netuitval van 0,5 tot 1 uur per jaar, is het optimaliseren van het rendement van de noodstroomvoorziening tijdens noodstroombedrijf weinig relevant. Optimalisatie kan wel worden gezocht in het reduceren van de verliezen tijdens stand-bybedrijf van de noodstroomvoorziening.
Verbeteren nutsvoorziening
Als alternatief voor een tunnelspecifieke noodstroomvoorziening kan worden onderzocht in hoeverre de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de nutsvoorziening te vergroten is. Wordt de kans op uitval significant kleiner dan de beschikbaarheid van het tunnelsysteem zelf, kan de noodstroomvoorziening aanzienlijk worden gereduceerd.