Haalbaarheidsonderzoek proefsleuvendatabase

Ter voorbereiding op praktijkprojecten worden proefsleuven gegraven om informatie te verkrijgen over wat onder de grond ligt. Met deze informatie wordt vervolgens weinig meer gedaan. Welke meerwaarde en kansen biedt het verzamelen, ontsluiten en (her)gebruik van deze informatie? En hoe werkt een haalbare oplossing hiervoor? Dit project onderzoekt de haalbaarheid van een proefsleuvendatabase.

Rapportage 2024

Ook de tweede fase van het project is afgerond! Hierin zijn bestuurlijke en juridische haalbaarheid van de proefsleuvendatabase gedetailleerd onderzocht. Hierin is onder meer gekeken naar de mate waarin de database top-down dan wel bottom-up aangestuurd en ontwikkeld dient te worden en welke juridische waarborgen noodzakelijk zijn. Draagvlak vanuit institutionele stakeholders is van groot belang. Daarom zijn er gesprekken met gevoerd met MinEZK, RDI, KadasterKLIC en MinBZK (programma BRO). Ook is met lokale stakeholders georiënteerd op mogelijke proeftuinen voor de proefsleuvendatabase. Het KLO is positief over deze tweede fase van de haalbaarheidsstudie.

>> Download het rapport vanaf de kennisbank

Rapportage 2023 

Wat zijn de waarde, wenselijkheid en randvoorwaarden voor het vastleggen en ontsluiten van informatie uit proefsleuven? Met proefsleuven wordt vaak informatie over de ligging van kabels en leidingen ingewonnen die niet te vinden is in bestaande databronnen. Wat als die informatie voortaan wordt vastgelegd en ontsloten? Het COB-netwerk heeft verkend wat de meerwaarde van een proefsleuvendatabase zou zijn en aan welke randvoorwaarden deze zou moeten voldoen om succesvol te zijn.

>> Download het rapport van de kennisbank

Bijeenkomsten

Bijeenkomst experts

Op donderdag 29 februari 2024  kwam het expertteam bij elkaar bij het COB in Delft. Ook sloten externe betrokkenen en belanghebbenden aan. 

Tweede bijeenkomst projectteam

Op 6 december 2022 was de COB-studio in Delft het toneel van de tweede bijeenkomst van dit expertteam. In een intensieve sessie bespraken representanten van netbeheerders, gebiedbeherende organisaties, projectontwikkelaars, ingenieursadviesbureaus en onderzoeksbureaus de waarde en noodzaak, obstakels, randvoorwaarden en te volgen stappen voor het opzetten van een proefsleuvendatabase. Projectleider Rob van Son deelde de inzichten die hij de afgelopen maanden heeft opgedaan bij het uitvragen van diverse stakeholders. Vervolgens ging het team gezamenlijk aan de slag om de toegevoegde waarde van het delen van informatie over de werkelijke ligging van kabels en leidingen in detail te duiden met behulp van het Value Proposition Canvas. Tot slot bespraken de deelnemers hoe een overtuigende demonstrator al snel ontwikkeld kan worden om de waarde van de proefsleuvendatabase inzichtelijk te maken en twijfelaars over de streep te trekken. Het team gaat hier nu verder mee aan de slag en kijkt ernaar uit om de resultaten met u te delen op de Kennisarenadag 2023 op 14 februari 2023.

Platform Kabels en leidingen

Op de laatste bijeenkomst van het jaar van het platform Kabels en leidingen op 29 september 2022 heeft Rob van Son een presentatie gegeven aan de platformleden over het project Haalbaarheidsonderzoek proefsleuvendatabase. In de presentatie gaf hij een korte introductie van het onderwerp en een update over de stand van zaken en van de vervolgstappen. Ook vroeg hij de aanwezigen mee te denken.
>> Bekijk de presentatie hier. (pdf, 2MB)

Kick-off

Op 4 oktober 2022 vond in stadslab RAUM in Utrecht de kick-off plaats van het project Haalbaarheidsonderzoek proefsleuvendatabase. Het werd een levendige bijeenkomst, waarin veel is besproken. Deelnemers vanuit verschillende achtergronden waren het eens dat het delen van proefsleufinformatie van toegevoegde waarde kan zijn proefsleuvendatabase en willen daar ook graag een steentje aan bijdragen. De energie was voelbaar, want iedereen voelt de urgentie gezien de opgaven die voor ons liggen. De hele grond zal in minder of meerdere mate opengaan vanwege de energietransitie en de klimaatopgave en dit lijkt hét moment om ervoor te zorgen dat verzamelde informatie niet verdwijnt maar ten goede komt aan diverse stakeholders in Nederland. Projectleider Rob van Son heeft vanuit eigen ervaring verteld hoe hij in Singapore heeft gewerkt aan dit onderwerp, wat een interessante discussie teweegbracht en het verder delen van praktijkervaringen van andere deelnemers. We zijn dankbaar voor  het enthousiasme van de deelnemers en hun bereidheid om het project verder te ondersteunen. Kortom: een geweldige kick-off! 

Deliverables 2024

Nr.

Omschrijving

Verwachte opleverdatum

1

Rapportage met aanbevelingen voor de organisatie en inrichting van een financieel, juridisch en bestuurlijk haalbare proefsleuvendatabase.

Q3 2024

Activiteiten januari-juni 2024

Omschrijving

Draagt bij aan deliverable …

Bijeenkomst van de expertgroep, externe betrokkenen en belanghebbenden om de laatste hand te leggen aan het eindproduct.

1

Aanvullende gesprekken met mogelijke regionale proeftuinen die kunnen worden betrokken bij de mock-up (fase 3), o.a. gemeenten Amsterdam en Den Haag.

1

Deelnemers

COB -

Locatie: Delft, Van der Burghweg 2
Manon Bouwer, rol: Begeleider/Facilitator
Edith Boonsma, rol: Programmaleider
Rudi Zoet, rol: Coordinator

Gemeente Amsterdam Dienst Ruimtelijke Ordening -

Locatie: Amsterdam, Jodenbreestraat 25
Marco Scheffers, rol: Deelnemer bijeenkomst

Gemeente Den Haag Ingenieursbureau (IbDH) -

Locatie: Den Haag, Spui 70
Bart Schrijver, rol: Deelnemer bijeenkomst

Gemeente Rotterdam Stadsontwikkeling -

Locatie: Rotterdam, Wilhelminakade 179
Marcel Bruin, rol: Lid expertteam

HdB Tekenburo B.V. -

Locatie: 's-hertogenbosch, De Diepteweg 16
Henri de Bruin, rol: Lid expertteam
Kadaster

Kadaster -

Locatie: Apeldoorn, Hofstraat 110
Caroline Groot, rol: Deelnemer bijeenkomst
Caroline Groot, rol: Geïnterviewd

Legal Infra -

Locatie: Maarn, Amersfoortseweg 38
Anthonie van Grootheest, rol: Lid expertteam
Jarko van Bloois, rol: Inhoudelijk Expert
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -

Locatie: Den Haag, Turfmarkt 147
Ruud Boot, rol: Deelnemer bijeenkomst
Martin Peersmann, rol: Geïnterviewd
Ministerie van Economische zaken en Klimaat, directie Digitale Economie

Ministerie van Economische zaken en Klimaat, directie Digitale Economie -

Locatie: Den Haag, Bezuidenhoutseweg 73
Axel Noorman, rol: Geïnterviewd
Axel Noorman, rol: Deelnemer bijeenkomst

N.V. Nederlandse Gasunie -

Locatie: Groningen, Concourslaan 17
Sijbrand Stratingh, rol: Deelnemer bijeenkomst

Port of Rotterdam Havenbedrijf Rotterdam N.V. -

Locatie: Rotterdam, Wilhelminakade 909
Bastiaan Winde, rol: Lid expertteam
Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom)

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) -

Locatie: Amersfoort, Piet Mondriaanlaan 54
Robert-Jan Looijmans, rol: Geïnterviewd

TerraCarta B.V. -

Locatie: Hoogeveen, Edisonstraat 6
Rob van Son, rol: Projectleider