Flexival Ontikkeling Ondergrond
Ook in 2012 organiseerden het COB en SKB een flexival, een flexibele werkdag in festivalsferen die draait om ondergrondse ordening. Op dinsdag 18 september 2012 deelden de deelnemers verschillende perspectieven op de ontwikkeling van de ondergrond met elkaar.
Soms werkt het om het even heel anders te doen. Speelser, leuker, inspirerender. Open space, flexibel, informeel. Dieper de ondergrond in duiken, maar ook dieper in onze verschillende drijfveren achter ondergrondse ontwikkeling. Dat is het Flexival Ontwikkeling Ondergrond, een flexibele werkdag in festivalsferen. Je kunt ter plekke beslissen aan welke sessie je meedoet, als je maar actief meedoet.
Het programma bestond uit korte en kleine sessies, debatten en games gericht op het delen van verschillende perspectieven op ondergrond en ordening. Geen grote plenaire sessies met ‘gevestigde’ sprekers en passieve bezoekers, maar veel interactie, discussie en ook een beetje plezier tussen tientallen leergierige deelnemers.
Tijdens het festival kon je ook zelf thema’s of vraagstukken aan de orde stellen; we kijken gezamenlijk of dit een vraagstuk is die in de Carrousel (zie hiernaast) kan worden uitgewerkt.
Opzet Flexival: vijf gebieden
De loodsen van NUtrecht waren opgedeeld in gebieden volgens de elementen Vuur, Water, Lucht en (w)Aarde. Ook het niet-aardse vijfde element ether had een gebied. Hieronder zie je welke sessies er in elk deelgebied plaatsvonden:
DEELGEBIED WATER
WATERgraafsmeer. Water als vliegwiel voor stedelijke ontwikkeling. Maarten Claassen van Waternet ging het gesprek aan over de uitdagingen in de ondergrond van de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer.
Deltaprogramma IJsselvechtDelta. Lidwien Besselink van provincie Overijssel en Christian Voortman van de gemeente Zwolle koppelden de opgave tot klimaatbestendigheid van het gebied aan regionale doelen voor wonen, werken en water. Welke kansen biedt de ondergrond?
Slappe Bodems. Joris van Ruijven van Deltares, facilitator van de CoP Slappe Bodem, ging aan de hand van een Almeerse case in op de gevolgen van een slappe bodem op ruimtelijke inrichting.
DEELGEBIED VUUR
Gebiedsontwikkeling met WKO. Utrechtse cases. Op basis van de ontwikkeling rondom Station Utrecht en Hoog Catharijne behandelde Jan-Maarten Elias van Unica Ecopower Cartesius als testcase voor herontwikkeling met duurzame energie uit de bodem.
Naar een duurzaam warmtenet in Den Haag. John Nieuwmans en Vick van der Put van gemeente Den Haag en Paul Zwetsloot van netbeheerder Stedin tekenden met de deelnemers een ‘warmte-koudekaart’, die zal helpen de regie te nemen in een volledig duurzaam stadsverwarmingsnet in 2040.
DEELGEBIED LUCHT
Nieuw gebruik voor bestaande ondergrondse (gas) infrastructuur. Reinolt Nijboer van <atitle=”Website Gasunie” href=”http://www.gasunie.nl/” target=”_blank” rel=”noopener”>Gasunie heeft innovatieve ideeën om bestaande ondergrondse (gas)infrasctructuur te benutten voor de energietransitie. Van zoutopslag naar gasopslag en van gasdistributie naar schone energie distributie.
Luchtje scheppen en Ontwerpen met de Ondergrond. Fransje Hooimeijer van SKB nam je mee op een wandeling door het zich organsche ontwikkelende Werkspoorkwartier. Deelnemers gingen actief ‘ontwerpen met de ondergrond’ en lieten zich onderweg inspireren door allerlei gemeentelijke specialisten en ‘vriendin van Cartesius’ Lara Simons.
DEELGEBIED (W)AARDE
Doenderzoek. Duurzaamheidsinitiatieven in de Zeeuwse bodem. Walter Jonkers van provincie Zeeland en een Zeeuwse ‘doender’ lieten de resultaten zien die samen met particulieren en organisaties tot stand zijn gekomen, en gingen erover in discussie. Lekker praktisch, lekker Zeeuws.
Ondergrondse verkenningsfase. Hein Veldmaat van RoyalhaskoningDHV pleit ervoor ondergrondse projecten vanaf het begin anders aan te pakken en ging aan de hand van cases in debat met deelnemers.
Duurzaamheidsprestatie op locatie en MapTable. Laura van der Noort van IVAM UvA BV en Jasper Lackin van Witteveen+Bos lieten de deelnemers oefenen met twee hulpmiddelen om projectcommunicatie te versoepelen.
Geld in de put? Afwegingen in de ondergrond te investeren. Jantien van den Berg van het COB ging met Jan-Willem van Roggen van NIBC en overige deelnemers in discussie over de afweging ondergronds/bovengronds bouwen.
DEELGEBIED ETHER
Let’s scan. Gemma van Eijsden en Irma Kerkhof van AgentschapNL Bodem+ en Hans Nuiver van ORG-ID speelden een spel waarbij deelnemers ‘gescand’ werden en de spelers hun positie op het scanbord konden bepalen.
Rad van Risico’s. Jan-Jelle van Hasselt en Karin de Haas van Geo-Impuls waren de spelleiders in dit spel gericht op risicomanagement en -communicatie bij ondergrondgerelateerde projecten.
Zintuigenspel. Edo van der Kuur van Funup speelde een coöperatieve game met de deelnemers. Hoe gaat een groep samen een goed resultaat neerzetten als niet iedereen over de informatie beschikt en men afhankelijk is van elkaar?
Bodemsjoelen XXL. Sjoelen met ondergrondse infrastructuurelementen, zoals leidingen, WKO en afvalberging. Sjoel je een geordende ondergrond of werken je systemen niet en verlies je de waarde?
Ondergronds Triviant. Terug van weggeweest. Voor specialisten, kennisfreaks en feitennerds…
Bovenstaande informatie vind je ook in het perbericht Programma Flexival Ontwikkeling Ondergrond compleet (pdf)