Uitvraag ontwikkellijn Civiel

De ontwikkellijn Civiel uit het tunnelprogramma krijgt een nieuwe inrichting! De drie commissies Voegen, Deformatie en Degradatie zijn opgeheven en worden vervangen door werkgroepen met eigen deliverables, begeleidingscommissies voor PhD’ers of PdEng’ers en een overkoepelende Expertgroep civiel. Wilt u uw kennis en ervaring (blijven) delen in een onderzoeksproject van het COB? Zorg dan dat u zich aanmeldt. Als u al deelnemer was, wordt u niet automatisch lid van het vervolgproject. Let op: om deel te nemen dient uw organisatie participant te zijn of worden van het COB.

Aanmelden of solliciteren

Voor ieder project zoekt het COB experts die hun kennis en ervaring willen inbrengen (onbetaald). U kunt uitgaan van maximaal 50 uur op jaarbasis. Voor een enkel project staat er nog een betaalde functie open, zoals projectleider. Via het aanmeldformulier kunt u zich opgeven voor een project, aanmelden voor de Kennisdag civieltechnisch renoveren en/of solliciteren voor een betaalde functie. Aanmelden of solliciteren kan tot uiterlijk dinsdag 28 februari 2023.

Let op: als u nu actief bent in een civieltechnische commissie of werkgroep, bent u níet automatisch deelnemer in het vervolgproject. Ook in dit geval moet u zich opnieuw aanmelden.

>> Naar aanmeldformulier

Nieuw: Expertgroep civiel

Iedereen die al actief was in een civieltechnische commissie of werkgroep van het COB wordt nu automatisch lid van de nieuwe Expertgroep civiel. Deze groep komt minimaal twee keer per jaar bij elkaar om kennis te nemen van elkaars onderzoeksresultaten, geïnspireerd te worden en nieuwe onderzoeken op te starten.

Als u gaat deelnemen aan een project (zie verderop), dan wordt u ook toegevoegd aan de Expertgroep civiel, zodat u voor de kennisdagen wordt uitgenodigd. U kunt ook enkel lid worden van de Expertgroep civiel, zonder dat u een bijdrage levert aan een specifiek project.

Kennisdagen

De kennisdagen van de Expertgroep civiel zijn toegankelijk voor iedereen met interesse in de civieltechnische aspecten van tunnelrenovaties, dus ook als u (nog) niet actief deelneemt aan een project. Voor de eerste kennisdag op 30 maart 2023 zijn uitnodigingen gestuurd. Heeft u nog geen vergaderverzoek ontvangen, dan staat u nog niet op onze gastenlijst. U kunt zich alsnog aanmelden via het aanmeldformulier

De projecten

Hieronder ziet u welke projecten er in 2023 van start gaan. Soms zijn het vervolgprojecten, soms zijn het hele nieuwe initiatieven. Er zijn zowel werkgroepen (die actief toewerken naar een deliverable) als begeleidingscommissies (die een onderzoek beoordelen en advies geven).

Werkwijzer monitoring zinktunnels vervolg
Projectleider: Brenda Berkhout (COB/TEC)
COB-coördinator: Brenda Berkhout
Versie 1 van de Werkwijzer monitoring zinktunnels is in 2022 opgeleverd. In dat jaar is er ook een technische specificatie van de gewenste monitoring opgesteld voor twee tunnels; de Willemsspoortunnel en de Noordtunnel. Rijkswaterstaat en ProRail gaan daarmee een monitoringsuitvraag voor die twee tunnels op de markt zetten. De data die deze monitoring oplevert, is input voor drie PhD’ers en twee PDEng-studenten die namens het COB het vervormingsgedrag van zinktunnels gaan onderzoeken (zie verderop). De Werkwijzer-werkgroep zal het onderzoeksproces begeleiden: ophalen geleerde lessen uitvraag en uitvoeringskennis, delen eerste resultaten monitoring, sparringpartner voor eigenaren tunnels en betrokken aannemers, etc. Doel is om met de nieuwe ervaringen eind 2023 een geüpdatete versie van de werkwijzer op te leveren. De leverancier van de monitoringapparatuur zal ook zitting nemen in deze werkgroep.
>> Aanmelden
>> Projectpagina

Werkwijzer monitoring zinktunnels degradatie
Projectleider: Michel Boutz (SGS INTRON)
COB-coördinator: Jan Kloosterman
De Werkwijzer monitoring zinktunnels (zie boven) bevat op dit moment nog geen aanbevelingen voor de monitoring van degradatiemechanismen. Het COB wil een klein redactieteam formeren dat in de eerste maanden van 2023 input aanlevert bij de Werkwijzer-werkgroep.
>> Aanmelden
>> Projectpagina

Werkwijzer monitoring boortunnels
Projectleider: Paul Janssen (Tepron)
COB-coördinator: Brenda Berkhout
Na oplevering van versie 1 van de werkwijzer monitoring zinktunnels is onderzocht of het opstellen van een dergelijke werkwijzer voor boortunnels wenselijk is en wat de scope van zo’n werkwijzer zou moeten zijn. De verkenning is 31 januari 2023 afgerond. Nu is er een reviewcommissie nodig die tussen nu en 23 maart 2023 de uitkomsten van deze verkenning bespreekt en beoordeelt. Mocht het besluit zijn dat het COB deze werkwijzer inderdaad gaat ontwikkelen, zal de reviewgroep worden omgevormd tot werkgroep om de werkwijzer op te stellen.
>> Aanmelden
>> Projectpagina

Aanpak voegen Heinenoord/Kiltunnel
Projectleider: Jan Kloosterman (COB/Nebest)
Rapporteur: Ruben van Montfoort (Deme) en Hans de Wit (TEC)
COB-coördinator: Jan Kloosterman
Het COB heeft de afgelopen anderhalf jaar een rapporteur geleverd om de renovatie van de zinkvoegen van de Heinenoordtunnel te volgen en te rapporteren. De aanpak met de kathodische bescherming van de Kiltunnel zal ook worden verwerkt in het rapport. Daarnaast is Hans de Wit (TEC) verantwoordelijk voor het opleveren van aanbevelingen voor de toepasbaarheid van deze methodes bij te renoveren tunnels in Nederland en Vlaanderen met vergelijkbare problematiek. De nieuw op te richten werkgroep gaat het rapport reviewen.
>> Aanmelden

Risico zandpompeffect ginaprofiel
Projectleider: vacature
COB-coördinator: Jan Kloosterman
Het COB gaat een risico-inventarisatie uitvoeren naar het zandpompeffect bij het ginaprofiel. Door gronddruk van buitenaf kan het profiel naar binnen worden gedrukt. Dit effect is bij de RET-metrotunnels in Rotterdam opgetreden. Er is een eerste inventarisatie uitgevoerd naar andere tunnels waar dit effect mogelijk kritisch is. Doel van de nieuwe werkgroep is dit effect nader te onderzoeken en aanbevelingen te doen.
>> Aanmelden of solliciteren

Inventarisatie monitoringsinstrumenten degradatie
Projectleider: Michel Boutz (SGS INTRON)
COB-coördinator: Jan Kloosterman
Koppeling met wetenschappelijk programma: Bart Duijvestijn (COB/Arcadis)
In de recent opgeleverde rapportage Material degradation in tunnels is een korte beschrijving opgenomen van relevante monitoringsinstrumenten. Mede omdat het COB een PhD’er krijgt die onderzoek gaat doen naar monitoring is het van belang om de kennis in het rapport te verdiepen. Daartoe start het COB deze nieuwe werkgroep.
>> Aanmelden

Begeleidingscommissie levensduur mootvoegen zinktunnels
PDEng-student: Mark van Heijden (Rijkswaterstaat)
Voorzitter: Harry Dekker (Rijkswaterstaat)
COB-coördinator: Bart Duijvestijn (COB/Arcadis)
Uit metingen van Rijkswaterstaat volgt dat er een aantal zinktunnels grotere en ongelijkmatiger zettingen ondergaan dan aangenomen in de ontwerpfase. In dit PDEng-traject wordt onderzoek gedaan naar de maximale levensduur van de mootvoegen in de Drecht- en Noordtunnel in relatie tot het zettingsgedrag van de tunnels. Afgelopen halfjaar is een eerste versie ontwikkeld van een model om de levensduur te bepalen. Deze wordt komende periode doorontwikkeld.
>> Aanmelden
>> Projectpagina

Begeleidingscommissie spoorwegbeheer met data
PDEng-student: Karim El Laham (Fugro
Voorzitter: Edwin Westerduin (ProRail)
COB-coördinator: Bart Duijvestijn (COB/Arcadis)
ProRail verwacht een flinke toename in het spoorgebruik, wat kan leiden tot meer onderhoud in minder tijdvensters. In dit PDEng-traject, uitgevoerd met Fugro als hoofdsponsor en met behulp van ASSETRail, wordt een voorspellend model gemaakt gebaseerd op data zoals de ondergrondkaart van Nederland. Het project heeft tot doel een model te creëren dat aannemers van spooronderhoud kan voorzien van alle informatie die nodig is om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.
>> Aanmelden
>> Projectpagina

Begeleidingscommissie deformatiegedrag zinktunnels
Voorzitter: Hans Mortier (Deme)
COB-coördinator: Bart Duijvestijn (COB/Arcadis)
Om inzichten te krijgen in het deformatiegedrag van tunnels en de (omgevings)factoren die hierbij een rol spelen, is wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. Hiertoe worden op dit moment twee PhD’ers gezocht. Deze twee PhD’ers zullen zich richten op de uitdaging om alle (on)bekende factoren van deformatie te monitoren, hun afzonderlijke effecten te onderscheiden en deze effecten te modelleren. De PhD’ers zullen vanuit het COB door één groep ervaren professionals uit de praktijk begeleid worden, om daarmee een goede aansluiting van het wetenschappelijk onderzoek op de Nederlands/Vlaamse praktijk te borgen. Eerste opdracht voor deze commissie is het samenstellen van een interessant inwerkprogramma voor de PhD’ers.
>> Aanmelden

Begeleidingscommissie degradatie
Voorzitter: Bas Bruins Slot (TEC)
COB-coördinator: Bart Duijvestijn (COB/Arcadis)
Huidige kennis over degradatie van tunnelmaterialen en de risico’s voor de tunnelconstructies is onvoldoende. Dit blijkt onder meer uit onderzoek bij renovatieprojecten, waarbij is geconstateerd dat degradatie sneller verloopt en andere oorzaken heeft dan vooraf ingeschat. Verbeterde inzichten in de belangrijkste schademechanismen en het verloop van degradatie onder praktijkomstandigheden zijn daarom noodzakelijk. Hiertoe wordt op dit moment een PhD’er gezocht. Deze zal vanuit het COB begeleid worden door een groep ervaren professionals uit de praktijk, om daarmee een goede aansluiting van het wetenschappelijk onderzoek op de Nederlands/Vlaamse praktijk te borgen. Eerste opdracht voor deze commissie is het samenstellen van een interessant inwerkprogramma voor de PhD’er.
>> Aanmelden

Instrumentarium tunneldata
Projectleider: vacature
Secretaris: Bart Duijvestijn (COB/Arcadis)
Deze werkgroep heeft tot doel ervoor te zorgen dat het COB-netwerk een kennisborgingssysteem krijgt waarin oude informatie over civieltechnische vraagstukken kan worden gecombineerd met nieuwe gegevens (monitoringsdata) en de inzichten van de PhD’ers en PdEng’ers die hieraan gaan werken. In 2022 is al gewerkt aan draagvlak binnen Rijkswaterstaat en ProRail voor zo’n gezamenlijke database. Ook is input geleverd aan de Werkwijzer monitoring zinktunnels en is gesproken over de randvoorwaarden.
>> Aanmelden of solliciteren
>> Projectpagina

Herijking structural health analysis
Projectleider: Jan Kloosterman (Nebest)
COB-coördinator: Brenda Berkhout (COB/TEC)
Het COB-netwerk is als onderdeel van het tunnelprogramma beschikbaar om tunnelbeheerders te helpen de civieltechnische scope van hun renovatie goed vast te stellen. Hiervoor is het proces van de structural health analysis ontwikkeld. Na drie jaar werken met de SHA’s is geconstateerd dat deze procesaanpak onvoldoende aansluit bij enerzijds het tempo van de praktijk (voorbereiden van een renovatie kan drie tot tien jaar duren) en anderzijds de wens tot kennisontwikkeling bij de eigenaren van tunnels en het COB-netwerk (dat wil sneller antwoord op uitvoeringsvragen en fundamentele vragen). Er is daarom afgesproken een herijking uit te voeren en hiervoor wil het COB een werkgroep samenstellen.
>> Aanmelden
>> Projectpagina

Wel een project, geen uitvraag

Deformatie omegaprofielen
COB-coördinator: Brenda Berkhout
Dit project is bijna afgerond en het COB doet daarom geen uitvraag voor deze werkgroep. Het resultaat wordt op 30 maart 2023 aan u gepresenteerd tijdens de Kennisdag civieltechnisch renoveren.
>> Aanmelden voor kennisdagen