Gezocht: Deelnemers duurzaamheidsteams

Heeft u affiniteit met duurzaamheid en de intrinsieke motivatie om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van (Nederlandse) tunnels? Laat deze kans dan niet aan u voorbij gaan en meld u snel aan voor een plek in een van de duurzaamheidsteams van het COB.

Gepubliceerd op: 29 augustus 2019

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Bij het project de Rotterdamsebaan heeft een COB-expertteam duurzaamheid de aanzet gegeven voor de realisatie van de eerste duurzame tunnel in Nederland. Daarna is er een maatregelencatalogus voor energiereductie in tunnels door het COB-netwerk ontwikkeld. Dit heeft ertoe geleid dat bij het project A16 Rotterdam nu de eerste energieneutrale tunnel wordt ontwikkeld.

Duurzaamheid is niet alleen iets van nu, het is blijvend en bepalend voor onze toekomst. Het COB-netwerk is toe aan de volgende stap: hoe gaan we duurzaamheid blijvend integreren in het tunnelprogramma van de komende jaren? Een kleine werkgroep heeft dit vraagstuk verkend en vier thema’s geformuleerd. Voor die thema’s zullen duurzaamheidsteams worden samengesteld:

  1. Het ontwikkelen van een duurzaamheidslabel voor tunnels. Bestaande labels vormen het uitgangspunt; die worden uitgebouwd tot een instrument dat inspireert, technisch deugd, bestuurlijk helpt en duurzaamheid in tunnels concreet en stapsgewijs mogelijk maakt.
  2. Het ontwikkelen van een nieuwe verlichtingsrichtlijn op Europees niveau, startend met Nederland en Frankrijk.
  3. Het in kaart brengen van kansen en bedreigingen in projecten. Er zijn veel tunnelprojecten aanstaande, zowel renovaties als nieuwbouw. Het doel is duurzaamheid praktisch te vertalen voor tunnelbeheerders, projectteams, inkopers en aanbesteders, waarbij er specifieke aandacht is voor circulariteit in tunnels.
  4. Het actualiseren van de maatregelencatalogus energiereductie en de catalogus geschikt maken voor/uitbreiden met circulariteit.

Reageren

Wij vragen uw reactie op korte termijn, want op 6 november 2019 organiseren wij de Duurzaamheidsdag, waarbij iedere groep haar bijdrage zal leveren aan het inspirerende programma. Dit is een belangrijke reden om al in september bij elkaar te komen. Het eerstvolgende overleg staat gepland op woensdag 25 september 2019 van 9.00 en 12.00 uur. Van nieuwe teamleden wordt verwacht dat zij daarbij kunnen zijn.

U kunt zich aanmelden via het online formulier.

Ook niet-participanten kunnen reageren. U kunt namelijk de eerste maanden meedoen als ‘snuffelstage’. Daarna wordt bekeken of de samenwerking kan worden voortgezet door participant te worden.