januari 2021

Over ondergronds bouwen is zoveel moois te vertellen, maar het COB wil u en het milieu niet belasten met stapels papier. De Verdieping is het antwoord. In de papieren Onderbouwing vindt u de essentie en hier, online in de Verdieping, kunt u uitgebreid verder lezen, klikken en kijken.

>> Download de Onderbouwing van januari 2021 als pdf (5.6 MB)
>> Naar het archief voor meer Onderbouwingen en Verdiepingen

Circulair wordt het nieuwe normaal

Met de vele tunnelrenovaties in het vooruitzicht nodigen Techniek Nederland en het COB partijen uit om op expeditie te gaan en te ontdekken hoe circulariteit kan worden ingevuld voor tunneltechnische installaties.

‘Dat is de gave van het COB’

Na twee volle termijnen van vier jaar hebben Jan Willemsen (voorzitter) en Gert-Jan Vermeulen per 1 januari 2021 afscheid genomen van het bestuur van het COB.

Nieuwe fietsenstalling aan IJzijde Amsterdam Centraal

Sinds de uitvraag trekken Van Hattum en Blankevoort en architectenbureau VenhoevenCS als team op. De gemeente streeft naar een fietsenstalling die mensen verleidt om hun fiets er te stallen.

Enorme belangstelling voor Beyond a tunnel vision 2020

Het Europese online congres op 27 november 2020 maakte zonneklaar dat er in Europa veel behoefte is aan internationale samenwerking rond tunnelrenovatie.

Infrastructuur bij onzekere klimaatverandering

De huidige besluitvormingsprocessen rondom het levenscyclusbeheer van wegtunnels kunnen niet goed omgaan met de onzekerheden van klimaatverandering. Er is een veelbelovend alternatief.

Samen oplossing voor zinkvoegen ontwikkelen

In het contract voor de renovatie van de Heinenoordtunnel is nog niet alles vastgelegd. Voor de zinkvoegen gaan opdrachtgever en opdrachtnemer samen op onderzoek uit.

‘Ik ben nooit eerder een voorbeeld geweest’

Van dakloos en kansarm naar een vaste baan bij Vattenfall. Met intensieve begeleiding heeft Ayoub Boumansour (21) zich in anderhalf jaar tijd opgewerkt tot een zeer gemotiveerde monteur warmtenet.

Ervaringen delen tijdens achtmaal renoveren

Liefst acht rijkstunnels in Zuid-Holland staan op de nominatie om te worden gerenoveerd. Binnen het project Tunnelrenovaties Zuid-Holland (PTZ) wordt hard gewerkt aan een ombouwstrategie.

Ketenproces met gezamenlijke verantwoordelijkheid

In de strijd tegen graafschade betrekt Evides Waterbedrijf de ‘huisaannemers’ op basis van de eigen risicoinventarisatie al in de ontwerpfase bij projecten.

De visie van … Robbert Ephraim

“Over samenwerken moet je niet praten, dat doe je gewoon! Het is een kwestie van willen. Niet van regels, spullen of eisen stellen. Zolang de wil er is, volgt de rest wel.”