Programmaraad
Met de programmaraad wil het COB de verbinding tussen de participanten onderling en het COB-bureau versterken. Alle participanten zijn vertegenwoordigd. De programmaraad fungeert als klankbord en adviseur van het COB-bureau.
Het COB-bureau organiseert elk jaar een bijeenkomst met de programmaraad. Tijdens die bijeenkomst wordt gekeken naar en gesproken over:
- denkkracht voor de programmering van het komende jaar;
- feedback op de voorgestelde plannen;
- sluiten de werkzaamheden aan op de behoeften van het netwerk;
- contactmomenten tussen sleutelspelers onderling en het COB;
- betrokkenheid bij de aanpak van sleutelprojecten;
- steun voor het openen van deuren en leggen van contacten;
- ondersteunen van de besluitvorming van het COB.
Bijeenkomsten
Ontbijtbijeenkomst 2024
De leden van de programmaraad komen dinsdag 5 november 2024 weer bijeen. De belangrijke vraag die op de agenda staat: “Wat willen we als COB betekenen daar waar het wel over de ondergrond, maar niet over tunnels of kabels en leidingen gaat?”, zoals directeur Karin de Haas in de voortgangsrapportage van juni 2024 zegt. Het tunnelprogramma en de Kennisarena kabels en leidingen draaien op volle toeren en leveren al jaren succesvolle kennisproducten op. Hoe zit het met onderwerpen ‘in het midden’, die noch in het ene, noch in het andere programma vallen?
>> Lees meer over dit onderwerp
Programmaraadleden ontvangen een persoonlijke uitnodiging. Mochten zij zelf niet in de gelegenheid zijn, dan kunnen zij een voorstel doen voor een vervanger.
Ontbijtbijeenkomst 2023
Op 19 januari 2023 stond om 7:30 uur in de Ahoy Executive Lounge een ontbijt klaar voor de programmaraadleden. Eerst werden de deelnemers bijgepraat over de lopende projecten en activiteiten en de plannen voor de toekomst. Vervolgens is in subgroepen dieper ingegaan op de rol van koplopergemeenten, het inbedden van duurzaamheid in de programma’s, het platform Geotechniek en het onderwerp waardevol ondergronds ruimtegebruik. Na de vergadering was er de mogelijkheid om in Ahoy InfraTech te bezoeken.
>> Bekijk de agenda (pdf, 424KB)
Bijeenkomst 2022
Op 2 februari 2022 zijn de leden van de programmaraad in het nieuwe kantoor van het COB bijgepraat over de lopende kennisprogramma’s en nieuwe plannen. Daarnaast zijn twee vraagstukken voorgelegd en besproken: Jonge aanwas in ondergronds bouwen en Zachtjes doorklimmen.
Bijeenkomst 2020
De vijfde programmaraadbijeenkomst vormde de start van een feestjaar! Het COB bestaat in 2020 25 jaar en dat wordt uiteraard gevierd. Eerst kregen de gasten een overzicht van de lopende onderzoeksprojecten en nieuwe initiatieven. Over drie onderwerpen gingen de gasten met elkaar en de COB-coördinatoren nader in gesprek: 1) Common ground voor ondergrondse infra, 2) Van object- naar systeemveiligheid en 3) het vervolg van de ontwikkellijn Digitale tunneltweeling tot 2030. Tot slot werd het jubileumjaar officieel geopend met taart en de openstelling van het fotohokje.
Bijeenkomst 2019
De programmaraadbijeenkomst werd deze keer aan het begin van het jaar gehouden, op 16 januari 2019. Met croissantjes, fruitsalade en verse koffie werden de gasten ’s morgens vroeg verwelkomd in Ahoy. Vrijwel alle organisaties waren vertegenwoordigd. Als locatie was gekozen voor het restaurant Floyd in Ahoy, zodat de deelnemers na afloop direct konden doorlopen naar InfraTech. Van die mogelijkheid werd veelvuldig gebruikgemaakt.
Gert-Jan Vermeulen heette de gasten van harte welkom en stelde zichzelf voor als interim-directeur, waarna de COB-coördinatoren in een korte presentatie vertelden over lopende activiteiten en nieuwe ontwikkelingen binnen de platforms. Zo vroeg Gijsbert Schuur aandacht voor het uitbreiden van het platform Meerwaarde ondergrond, omdat het onderwerp ‘waarde’ de komende jaren een belangrijk thema voor het COB-netwerk zal worden. In projecten komt het toevoegen van waarde steeds centraler te staan en het thema raakt alle (ondergrondse) vakgebieden. Gijsbert riep de programmaraadleden daarom op om binnen hun organisatie na te gaan wie het platform kan komen versterken.
Na de pitches verdeelden de gasten zich in drie groepen om over specifieke vraagstukken door te praten. Een van de onderwerpen was internationalisering van het COB: hoe kijken de participanten hiertegenaan? De deelnemers brachten nuttige inzichten en tips naar voren die zeker gebruikt gaan worden. Ook in de groep die brainstormde over de instandhouding van tunnels werden goede suggesties gedaan; hiermee kan invulling worden gegeven aan een of meer bijeenkomsten van het platform Beheer en onderhoud. Het project Common ground voor ondergrondse infra, dat centraal stond in de derde groep, sprak de gasten ook aan. Er werd actief meegedacht en er zijn contacten gelegd om in een latere fase, als het werkprogramma vorm krijgt, verder te praten over samenwerking.
Bijeenkomst 2017
In de loop van 2017 zijn er een aantal belangrijke onderwerpen nieuwe coördinatoren bij het COB gekomen. De programmaraadbijeenkomst van 13 december 2017 is aangegrepen om de participanten nader kennis te laten maken met deze nieuwe COB’ers (én met degene die er al waren). De coördinatoren presenteerden hun plannen voor 2018 en gingen met de gasten hierover in gesprek.
Ontbijtbijeenkomst 2016
In aanloop naar het COB-congres op 8 december 2016 is de programmaraad op dinsdagochtend 15 november 2016 bijeengekomen om de voorlopige tekst van de toekomstvisie op tunnels te bespreken. De aftrap voor de langetermijnvisie werd gegeven tijdens het Diner van de Ondergrond op 20 juni jl. De participanten kregen die avond de gelegenheid suggesties en aandachtspunten in te brengen. Vervolgens is een aantal onderwerpen nader onderzocht door middel van bureauonderzoek, interviews met experts binnen en buiten het netwerk, en toetsing bij diverse platforms (COB en niet-COB). De feedback van de programmaraad (de participanten!) is nodig om op het congres een gedragen toekomstvisie te kunnen presenteren. In de eerste helft van 2017 zal de visie worden uitgewerkt tot een concreet actieplan.
Ontbijtbijeenkomst 2015
Vroeg op de ochtend van 15 oktober 2015 druppelden de programmaraadsleden binnen voor de eerste inhoudelijke bijeenkomst. De vijfentwintig deelnemers werden verwelkomd met een ontbijt, waarna de sessie van start ging. Eerst werden er enkele initiatieven uitgelicht waarin het COB de afgelopen tijd flinke stappen heeft gemaakt. Dit werd gedaan aan de hand van de vernieuwde website, zodat de programmaraadsleden konden zien hoe zij de informatie zelf kunnen terugvinden. Ook bleef er hierdoor voldoende tijd over voor hun feedback.
In het tweede deel van de bijeenkomst stond de inbreng van de programmaraad centraal. Voorafgaand aan de bijeenkomst waren er vier papers rondgestuurd over onderwerpen uit de COB-kennisagenda waarvoor het COB nog zoekt naar de juiste richting en invulling. De programmaraad werd gevraagd hierover mee te denken. Projectleiders en COB-coördinatoren hebben de vier onderwerpen kort gepresenteerd, waarna de gasten zich in groepen verdeelden en verder in gesprek gingen over het onderwerp van hun keuze.
Data delen
De programmaraad gaf aan dat dit project wat breder getrokken kan worden. Het advies is om meer de verbinding te zoeken met andere vakgebieden, en ervaringen in te winnen die elders met dit onderwerp zijn opgedaan. Deze feedback wordt verwerkt in een aangescherpt projectplan.
>> Projectpagina Data delen
De MKBA van de ondergrond
De programmaraadsleden staan positief tegenover het voorstel. Er werd onder meer gesuggereerd om te kijken naar de samenhang tussen boven- en ondergrond, zoals bij gebiedsontwikkeling. Het projectvoorstel zal hiervoor worden aangescherpt.
>> Projectpagina Waarde van de ondergrond
Big data
Dit onderwerp is nog ‘pril’, het gesprek met de programmaraad heeft geholpen de plannen te vormen. Er wordt een projectvoorstel gemaakt met de bedoeling het te verwerken in de COB-programmering van volgend jaar.
Het COB en onderwijs
De programmaraad adviseerde om voor dit onderwerp eerst te onderzoeken waar het COB zelf voor staat, waar anderen mee bezig zijn en daarop te anticiperen. Maar de raadsleden gaven ook aan om vooral door te gaan met het verbinden van praktijk en wetenschap. Er werd daarnaast een uitdaging meegegeven: maak van het COB een autoriteit op gebied van kennis van ondergronds bouwen.
>> Pagina Onderwijs
Startbijeenkomst 2015
Tijdens het Diner van de Ondergrond van 2015 kregen beslissers uit het COB-netwerk de gelegenheid om mee te discussiëren over de manier waarop zij als participanten hun gezamenlijke doelstellingen en gewenste ontwikkelrichtingen willen vormgeven. Wat wordt de koers van het COB? Voorafgaand aan het diner waren er gesprekken met participanten gevoerd om relevante maatschappelijke trends te signaleren. Deze trends zijn vertaald naar thema’s en doelen voor het COB, en beschreven in een concept-programma voor 2015-2020. Tijdens het Diner van de Ondergrond heeft de programmaraad gereageerd op het concept. Met de feedback is het uiteindelijke COB-progr2015-2020_web tot stand gekomen.
Deelnemers
Klik op het bedrijfslogo voor de deelnemende personen
ABB B.V. -
AEVO B.V. -
Agentschap Wegen en Verkeer Wegen en Verkeer Antwerpen -
Amiblu Netherlands B.V. -
Antea Group -
APK Holding B.V. -
APPM Management Consultants B.V. -
ARCADIS Nederland B.V. -
Arthe Civil & Structure B.V. -
Ballast Nedam Infra B.V. -
BAM Infraconsult B.V. -
Besix Nederland B.V. -
BetonBallon Technology B.V. -
Building Changes -
C-Cube International B.V. -
Capgemini Engineering Netherlands B.V. -
CI Consult -
COB -
Covalent B.V. -
Croonwolter&dros B.V. -
DaeD Ingenieurs -
Datadigest B.V. -
Delta Ground Mechanics B.V. -
Deltares -
DEME Infra NL B.V. -
DKO Advies -
DON Bureau -
Dunea NV Duin & Water -
Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten B.V. -
Elumint B.V. -
Equans Infra en Mobility B.V. -
Etex Building Performance B.V. PROMAT B.V. -
Euroradar handelsnaam van Beoprojects B.V. -
Fugro NL Land B.V. -
Gemeente Alphen aan den Rijn -
Gemeente Amsterdam UI&E Uitvoeringsorganisatie Infrastructuur en Energie -
Gemeente Amsterdam UI&E Uitvoeringsorganisatie Infrastructuur en Energie - Gemeente Amsterdam IBA Ingenieursbureau
Gemeente Breda -
Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer -
Gemeente Haarlem -
Gemeente Leiden Stadskantoor -
Gemeente Rotterdam Stadsontwikkeling -
Gemeente Tilburg Afdeling Ruimtelijke Uitvoering -
Gemeente Utrecht Dienst Stadsontwikkeling -
Gemeente Zoetermeer -
GM products B.V. -
GOconnectIT -
HdB Tekenburo B.V. -
Heijmans Nederland B.V. -
HIG Traffic Systems B.V. -
Hompe & Taselaar -
ICT Netherlands -
Imagine Solutions B.V. -
IMMONTEC B.V. -
Infra Kompas B.V. -
Ingenieursgroep Nederland -
INNOCY B.V. -
Installatie Groep Spijkenisse B.V. -
InterDam B.V. -
Iv-Infra b.v. -
K&Kteamwerk -
KAEOYS -
Kienia Industriële Automatisering B.V. -
Kiltunnel -
KLexpert -
Kragten B.V. -
Lantis Leefbaar ANTwerpen door Innovatie en Samenwerking -
Gert Osselaer, rol: Lid
Legal Infra -
Lidrus -
Masters In Lean BV -
Max Bögl Nederland B.V. -
MH Poly Consultants & Engineers B.V -
Mobilis B.V. -
Movares Nederland B.V. -
Nebest B.V. -
NoNoA B.V. -
Novenco Building & Industry -
Overduin Design & Consultancy -
Phoenix Contact B.V. -
Point2Point Consultancy B.V. -
Port of Rotterdam Havenbedrijf Rotterdam N.V. -
Powercast -
Eugene Raaijmakers, rol: Lid
PRO6 managers B.V. -
ProRail B.V. -
Provincie Zuid-Holland -
Daniël Schilt, rol: Lid