Over ondergronds bouwen is zoveel moois te vertellen, maar het COB wil u en het milieu niet belasten met stapels papier. De Verdieping is het antwoord. In de papieren Onderbouwing vindt u de essentie en hier, online in de Verdieping, kunt u uitgebreid verder lezen, klikken en kijken.
>> Download de Onderbouwing van september 2022 als pdf (6 MB)
>> Naar het archief voor meer Onderbouwingen en Verdiepingen
Bij binnenstedelijke ontwikkeling is tot nu toe weinig aandacht voor de ondergrond. Dat moet veranderen, vinden architect Robbert Guis en geotechnicus Ruud Arkesteijn.
Voor het monitoren van deformaties van afgezonken tunnels heeft het COB een standaard monitoringaanpak ontwikkeld.
Bij de renovatie van de Heinenoordtunnel gaat speciale aandacht uit naar de zinkvoegen. Tijdens de planfase ontdekte Rijkswaterstaat dat de metalen klemstrips in de voegen
fors zijn gecorrodeerd.
Horizontaal toezicht in de graafketen kan het graafproces effectiever en efficiënter maken dan met traditioneel verticaal toezicht mogelijk is.
De schaarse ruimte in binnensteden leidt steeds vaker tot complexe inpassingsopgaven. Nieuwe baanbrekende techniek is nodig om tot haalbare oplossingen te komen.
Een andere manier van uitvragen van Rijkswaterstaat voor de vervanging van installaties van de Vlaketunnel en het Dampoortviaduct heeft geleid tot een bijzondere samenwerking.
Duurzamere tunnelverlichting is een flinke stap dichterbij met het COB-praktijkonderzoek naar verlaging van verlichtingsniveaus in tunnels met dimbare ledverlichting.
In de ondergrond zitten bomen en kabels en leidingen elkaar geregeld in de weg. Maar ze zijn allemaal essentieel voor een fijne leefomgeving, dus hoe ga je om met knelpunten?
Duurzaamheid moet een vast onderdeel van ons denken worden. Onze missie om tunnels duurzamer te maken, is geslaagd als iedereen het van nature doet, zonder erbij na te denken.
Mart-Jan Hemel heeft onderzoek gedaan naar het dynamisch gedrag van dit type tunnel in respons op golven en stroming.