De visie van: Gioffry Maduro
Appeltje-eitje
Duurzaamheid moet een vast onderdeel van ons denken worden. Op het niveau van appeltje-eitje. Onze missie om tunnels duurzamer te maken, is geslaagd als iedereen het van nature doet, zonder erbij na te denken. Daarbij gaat het over energiereductie, maar ook over materiaalgebruik en – als stip op de horizon – verbetering van de leefomgeving als basis voor ons handelen.
We zitten in een duurzaamheidstransitie. Daarvoor is ook een transitie in ons denken nodig. Ten aanzien van tunnels worden we gedreven door veiligheid en beschikbaarheid. Duurzaamheid zal op datzelfde niveau een rol moeten spelen in onze afwegingen, waarbij overigens het een het ander niet uitsluit. Je kunt hetzelfde niveau van veiligheid en beschikbaarheid bereiken, maar wel op basis van andere keuzes.
Daarbij moeten we ons bewust zijn van het feit dat allerlei ontwikkelingen die met duurzaamheid te maken hebben, invloed zullen hebben op hoe wij onze tunnels ontwerpen, bouwen en beheren. Ik verwacht minder en andere technische systemen. We zullen tunnels ook in een andere context gaan zien, als onderdeel van het energiegrid. De benodigde transitie in ons denken moet erop gericht zijn dat we kunnen blijven anticiperen. Kun je systemen schrappen? En wanneer is dat
verantwoord?
Vanuit de duurzaamheidsdoelen voor 2030 en 2050 moeten we terug redeneren. Welke acties zijn nodig om daar te komen en wie is wanneer aan zet? Na heel veel onderzoek kunnen we op diverse terreinen praktijkproeven doen en op basis daarvan usecases beschrijven. In de plan-do-check-act-cyclus (PDCA) zijn we nu bij de D. We willen weten of wat we bedacht hebben ook werkt in de praktijk. Daar moeten we pragmatisch mee omgaan. Als er een schaap over de dam is, volgen er meer. Zo creëer je ruimte voor verandering.
Gioffry Maduro is senior adviseur DBFM-tunnels bij Rijkswaterstaat voor West-Noord-Nederland. Daarnaast is hij duurzaamheidscoördinator bij het COB.
Foto: Vincent Basler