Inleiding [link id=”pf5sw”]
Belemmeringen door wet- en regelgeving: iedereen in de kabels-en-leidingensector ervaart ze. Ze doen zich voor in de aanbesteding van projecten, in de mogelijkheid om regie te voeren als overheid, in de prikkels om samen te werken en ga zo maar door. Er is geen Wet op de kabels en leidingen. Regelgeving die betrekking heeft op kabels en leidingen is verspreid over een flink aantal wetten en besluiten. De belemmeringen die worden gevoeld, lijken vooral te gaan over verantwoordelijkheden, een ongelijk speelveld en het gebrek aan kennis en/of doorzettingsmogelijkheden bij ‘de andere partij’. In april 2019 wees het cahier Common ground voor ondergrondse infra erop dat wet- en regelgeving (of het ontbreken daarvan) vaak de samenwerking tussen partijen in de weg staat.
Dit wilde het COB-netwerk nader onderzoeken: Wat zijn de precieze pijnpunten en werkt wet- en regelgeving hier daadwerkelijk remmend? Lang niet alle belemmeringen die mensen tegenkomen, zijn op feiten gebaseerd. In veel gevallen is er sprake van een – onjuiste – aanname. Er kan ook sprake zijn van een gebrek aan kennis, capaciteit en tijd om volgens de regels te werken, wat de belemmering veroorzaakt. Met de onduidelijkheid over wat nu feit en wat vooral een gevoel is, blijven concrete stappen uit om de belemmeringen weg te nemen. Hierdoor lopen innovaties stuk, werken partijen in de keten minder goed samen en wordt het product, het werk of de dienst in veel gevallen duurder dan noodzakelijk.
Het COB-netwerk wil uitgaan van de feiten en niet van interpretaties rondom wet- en regelgeving. Het is van belang om te signaleren welke wetgeving samenwerking écht in de weg staat. Dat was de reden om een groeiboek te ontwikkelen; een vaste, digitale omgeving waarin de juiste inhoud staat, die als uitgangspunt, naslagwerk, onderligger voor de hele branche gebruikt kan worden.
Doelen
Dit groeiboek heeft als doel om alle professionals die betrokkenen zijn bij (toekomstige) werkzaamheden omtrent ondergrondse infrastructuur, meer helderheid te geven over de wet- en regelgeving op dit gebied. Hierbij wordt uitgegaan van de feiten en niet van interpretaties. Door duidelijkheid te creëren over de diverse in de keten ervaren drempels, die al dan niet zijn ondervangen door regelgeving, kunnen partijen elkaar beter ‘verstaan’. Dit komt de samenwerking ten goede.
Werkwijze
Om ook echt dienst te kunnen doen voor de gehele keten, is het van belang dat het groeiboek wordt vormgegeven dóór de gehele keten. Op die manier heeft het een meerwaarde voor alle partijen. Daarom is het project gefaseerd uitgevoerd. In de eerste fase is input vergaard binnen de ketenpartijen. Daarna is de input omgezet in stellingen, die zijn onderbouwd als feit of fabel. Deze onderbouwing is per deelonderwerp getoetst, waarna als laatste een algemene reviewronde is gehouden.
Auteurs en betrokkenen
Er is een voor de eerste versie een projectteam gevormd om de informatie op te halen uit de keten. Het projectteam bestaat uit acht personen die binnen hun eigen netwerk de drempels en belemmeringen in de dagelijkse praktijk met behulp van interviews hebben verzameld. De onderbouwde stellingen zijn per deelonderwerp voorgelegd aan verschillende experts op die gebieden. De algehele kwaliteit en objectiviteit van het groeiboek is geborgd door een driekoppig auditteam.
In 2024 is het groeiboek bijgewerkt. Deze update is uitgevoerd door specialisten uit het werkveld, ondersteund door een redactiecommissie. Om de nieuwe fabels en feiten te toetsen, zijn twee ‘ophaalsessies’ gehouden. Bijkomend doel van de sessies is geweest om nieuwe onderwerpen op te halen. Meer hierover leest (en ziet) u op de projectpagina.
De namen van alle bij het project betrokken personen vindt u in Bijlage A: Deelnemers.
Opbouw
De input vanuit de keten leverde een veelheid aan informatie op. Om dit te stroomlijnen, zijn de ‘fabels en feiten’ gecategoriseerd. Het groeiboek begint met een algemeen hoofdstuk waarin enkele algemene vraagstukken worden behandeld. Daarna zijn de antwoorden per onderwerp op een meest logische wijze gerangschikt. In totaal worden 153 waar- en onwaarheden beschreven en beargumenteerd.
Let op!
De argumentatie vindt zijn grondslag in wet- en regelgeving. Belangrijk uitgangspunt bij de vorm van het groeiboek is dat het voor een brede doelgroep is bestemd en opgeschreven. Dit betekent dat in document zoveel mogelijk juridische taal wordt vermeden. Dit leidt er in bepaalde gevallen toe dat per stelling niet altijd alle juridische ‘haken en ogen’ beschreven kunnen worden en dat er altijd nuances zijn. Als disclaimer moet dan ook gemeld worden dat dit naslagwerk niet juridisch uitputtend en bindend is en dat de informatie gestoeld is op wet- en regelgeving die op 1 juli 2024 geldend was.
Groeiboek uitbreiden
Dit document heet ‘groeiboek’, omdat het een ‘levend document’ is dat gemakkelijk uitgebreid kan worden met nieuwe kennis en ervaringen die worden opgedaan en ontwikkeld bij kabel- en leidingprojecten. Daarom zijn feedback en aanvullingen altijd welkom! Ziet u iets dat naar uw idee niet klopt, of heeft u een mooi praktijkvoorbeeld dat kan worden toegevoegd? Meldt u dan via info@cob.nl / 085 4862 410.