App biedt blik in de ondergrond

Benieuwd wat er in zich in de bodem van Rotterdam, Den Haag of Amsterdam bevindt? Download dan de app UAR Ondergronds, richt uw smartphone naar beneden en bekijk de virtuele 3D-modellen van ondergrondse bijzonderheden.

24 september 2012

Vorige week was de officiƫle lancering van de app UAR Ondergronds, een uitbreiding op de al bestaande app UAR van het Nederlands Architectuurinstituut. De applicatie voor smartphones en tablets voegt een virtuele laag toe aan de werkelijkheid, zodat je kunt zien hoe de locatie er vroeger uitzag of in de toekomst eruit zal zien. En met UAR Ondergronds is het nu mogelijk ook een blik in de ondergrond te werpen.

Er zijn bijvoorbeeld archeologische vondsten te zien, maar ook metrostations, automatische parkeergarages en andere interessante objecten. Onder begeleiding van audiofragmenten ingesproken door Harmke Pijpers kunnen UAR-gebruikers een route lopen die ze langs de hotspots leidt.

Door samenwerkingen met verschillende partijen is een grote schat aan waardevolle informatie beschikbaar. Die is nu in de vorm van 3D-modellen zichtbaar voor iedereen – in UAR. De speciale Ondergrond-marker geeft aan waar zich in de omgeving een ondergronds object bevindt.

UAR Ondergronds is een initiatief van het NAi en het Centrum voor Geocommunicatie, waar het COB via Geo-Impuls aan verbonden is. De app heeft als doel mensen op een interactieve manier meer bewust te maken van de ondergrond van de stad.