Good Practices kabels en leidingen op een rijtje

Gemeenten en netbeheerders hebben de afgelopen jaren diverse richtlijnen, handreikingen en werkwijzen opgesteld om slim om te gaan met kabels en leidingen in de openbare ondergrondse ruimte. Deze ‘Good Practices’ zijn nu terug te vinden op de website van het Gemeentelijk Platform Kabels & Leidingen.

24 januari 2013

Voor de praktische omgang met van kabels en leidingen in gemeentegrond, kent Nederland slechts weinig uniforme werkafspraken. Dit is belemmerend voor de uitvoering van werkzaamheden in de ondergrond, zowel voor netbeheerders als voor gemeenten. Daarom hebben gemeenten en netbeheerders de afgelopen jaren diverse richtlijnen, handreikingen en werkwijzen ontwikkeld, zogeheten ‘Good Practices’. Deze zijn niet bedoeld als keurslijf, maar als aanbeveling hoe men slim kan omgaan met kabels en leidingen in de openbare ondergrondse ruimte. Het Gemeentelijk Platform Kabels & Leidingen (GPKL) heeft alle de beschikbare Good Practices op een rijtje gezet op haar website.

De Good Practices zijn tot stand gekomen in goed overleg tussen belanghebbende koepel- en brancheorganisaties. Hierdoor is sprake van landelijk gedragen adviezen, die door elke gemeente en elke netbeheerder (en alle andere betrokkenen) in goed vertrouwen kunnen worden overgenomen. De Good Practices betreffen onderwerpen als planning en coördinatie (regie), zorgvuldig graafproces, het combineren van bomen en ondergrondse infra, en het omgaan met kabels en leidingen in verontreinigde grond.

Integrale modelverordening

Aanleiding voor het publiceren van de Good Practices is het verschijnen van een integrale modelverordening kabels & leidingen. Deze regeling heeft het GPKL (in goed overleg met de VNG) opgesteld om betrokken partijen wegwijs te maken in de lappendeken van regels bij gemeenten. In de verordening staan de rechten en plichten van de partijen bij het leggen, onderhouden en verwijderen van kabels en leidingen. Hierbij wordt expliciet verwezen naar de Good Practices. De modelverordening wacht nog op fiat van de VNG, waarna verspreiding kan plaatsvinden.

CROW en het COB

De sector blijft met elkaar in gesprek om nieuwe handreikingen op te stellen en de bestaande Good Practices te optimaliseren. Dit gebeurt nu onder de hoede van het CROW dat hiertoe eind 2012 een project heeft opgestart. COB-coördinator Richard van Ravesteijn maakt deel uit van deze werkgroep.