Groen licht voor ZuidasDok

09-02-2012 | BRON: Rijksoverheid.nl

Rijk, gemeente Amsterdam, de Stadsregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland hebben overeenstemming bereikt over het project ZuidasDok. De A10 wordt een snelweg met in totaal acht rijbanen en vier stroken voor bestemmingsverkeer. De weg komt ter hoogte van het huidige station onder de grond te liggen.

Zuidas is een district in Amsterdam, aan weerszijden van de Ringweg-Zuid (A10) tussen de rivieren Amstel en Schinkel. Het gebied moet zich ontwikkelen tot hét stadscentrum voor internationaal zakendoen en kennisontwikkeling. Het project ZuidasDok richt zich op de (duurzame) inpassing van weg- en spoorinfrastructuur.

Vandaag heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) met de gemeente Amsterdam, de Stadsregio en de provincie afspraken gemaakt over het ontwerp van de ZuidasDok. De A10 wordt verbreed en gaat ter hoogte van het station ondergronds. Daarnaast wordt het station uitgebreid en gemoderniseerd.

Schets van de situatie bij Zuidas. (Beeld: Rijksoverheid.nl)

ZuidasDok geeft een forse impuls aan de bereikbaarheid van en leefbaarheid in het economisch belangrijke gebied in de Randstad. Met de investering kan de Zuidas zich de komende decennia verder ontwikkelen tot een nieuw gemengd stadscentrum met (internationale) hoofdkantoren, winkels en nieuwe woningen.

Ruimte om te groeien

De ondertunneling van de A10 bij de Zuidas geeft het verouderde station Amsterdam Zuid de ruimte om uit te groeien tot een hoogwaardig openbaar vervoerknooppunt. Het station, dat in 1978 werd gebouwd en ingeklemd zit tussen de rijbanen van de A10, krijgt een forse uitbreiding. Die uitbreiding is nodig om de toenemende stroom treinreizigers op de corridor Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad te verwerken.

De komende jaren wordt de treinfrequentie op het traject fors verhoogd. In plaats van de huidige twaalf treinen per uur, gaan er twintig tot vierentwintig treinen per uur rijden. Voor de langere termijn wordt een groei naar 95.000 tot 130.000 treinreizigers per werkdag verwacht.

Het station krijgt een extra entree, bredere treinperrons en nieuwe metroperrons en gaat ruimte bieden voor een hoogwaardige tramverbinding naar Amstelveen.

Hoek Schönberglaan-Parnassusweg met nieuwe stationsentree. (Beeld: ZuidasDok.nl)

Direct bij de stationsentree, boven de A10-tunnel komt het busstation voor stads- en streekbussen en een taxistandplaats. Onder het Mahlerplein komt een fietsenstalling. In de plannen is ruimte gereserveerd voor een toekomstige uitbreiding van het spoor.

Het ondergronds brengen van de A10 is goed voor de luchtkwaliteit en zorgt voor een vermindering van de geluidsoverlast. Zo komt er ruimte voor toekomstige woningbouw op de Zuidas. Bovendien worden de twee helften van de wijk aaneen gehecht waardoor er één woon-, werk- en winkelgebied kan ontstaan. De aanwezigheid van de universiteit en de studenten maakt van de Zuidas een sterk en levendig kenniscentrum.

Groot belang

Volgens minister Schultz van Haegen is het project van wezenlijk belang voor de economie. “We verbeteren hiermee de bereikbaarheid van de gehele Noordvleugel van de Randstad en maken de verdere ontwikkeling van deze toplocatie in de buurt van Schiphol mogelijk. Voor de regionale en voor de nationale de economie is dit een stevige adrenalinestoot.”

“Door het autoverkeer hier onder de grond te brengen, kan dit een echte stadswijk worden.”

De verantwoordelijk wethouder Van Poelgeest van de gemeente Amsterdam: ”Door het autoverkeer hier onder de grond te brengen, kan dit een echte stadswijk worden waar je kunt werken, wonen, winkelen en leren vlakbij een groot openbaar vervoersknooppunt. De oplossing die nu is bedacht, is meer dan de helft goedkoper dan een paar jaar geleden. Zo zorgen we ervoor dat we ondanks de crisis kunnen investeren in de economische kracht van Amsterdam en Nederland. We investeren in de stad van de toekomst en de leefbaarheid van de Zuidas nu.”

Met het project is bijna 1,4 miljard euro gemoeid. Het Rijk neemt 979 miljoen euro voor zijn rekening, Amsterdam 201 miljoen euro, de Stadsregio Amsterdam 130 miljoen en de provincie Noord-Holland 75 miljoen euro. De start van de bouwwerkzaamheden is voorzien in 2015. De trein, metro, bus en station blijven tijdens de werkzaamheden functioneren. De tunnels van de nieuwe A10 worden naast de huidige A10 gebouwd zodat er tijdens de werkzaamheden ter plekke geen rijstroken dicht hoeven.