Denkt u mee over een ondergrondse windtunnel tegen tornado's?

Een stadje tegen tornado’s beschermen door vanuit een ondergronds tunnelsysteem koude lucht hard omhoog te blazen. Dat is wat acht basisscholieren uit Eindhoven bedachten voor de opgave van de First Lego League van dit jaar. Ze zijn al vergevorderd met de uitwerking van hun plan, maar ze kunnen uw advies nog goed gebruiken.

28 oktober 2013

De FIRST LEGO League (FLL) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Dit jaar is het thema Nature’s Fury , met als opdracht: kies een gemeenschap waar een natuurramp kan voorkomen, bepaal welk probleem zich voordoet bij een natuurramp en bedenk een innovatieve oplossing waarmee je de mensen helpt zich voor te bereiden, veilig te blijven of te herstellen van een ramp. Tijdens de uitdaging moeten de teams met behulp van LEGO MINDSTORMS een zelfstandige robot bouwen, testen en programmeren om missies in de robotwedstrijd op te lossen.

Het team NXT Generation uit Eindhoven doet al voor de zesde keer mee aan de FLL. Het team bestaat uit acht scholieren van 11 tot 15 jaar. Als onderwerp voor dit jaar hebben ze gekozen voor het tegen tornado’s beschermen van het stadje Hazelwood.

De oplossing

“We hebben veel onderzoek gedaan en kwamen op het idee om vóór het stadje een aantal windtunnels te bouwen. Hiermee willen we de weersomstandigheden beïnvloeden, zodat we een tornado kunnen voorkomen of in kracht kunnen laten afnemen”, vertelt NXT Generation.

“Windtunnels worden ontworpen om testen bij zeer hoge windsnelheden uit te voeren en kunnen dus hoge windsnelheden opwekken. We laten de ventilatoren met de klok mee draaien, want Hazelwood ligt in het Noordelijk halfrond, waardoor tornado’s vanwege het corioliseffect altijd tegen de klok in draaien. Via een tunnelsysteem zuigen we koude lucht aan (op vijftien meter diepte is de luchttemperatuur constant tien graden Celsius). Als er dan een tornado over het windtunnelsysteem komt, zal deze door de kou en de tegengestelde windstroom zwakker worden en misschien zelfs helemaal stilvallen.”

Advies

“We hebben contact gezocht met het COB, omdat het COB volgens onze informatie een expert is op het gebied van kennis over, en het gebruik van, techniek voor het bouwen en gebruiken van ondergrondse ruimtes. Wij denken dat de mensen in het COB-netwerk net zo creatief en out-of-the-box kunnen denken als wij, en zich niet laten ontmoedigen door mensen die zeggen dat iets niet kan. Het lijkt ons daarom heel leuk om met mensen uit het COB-netwerk eens van gedachten te wisselen.”

Heeft u tips voor NXT Generation of wilt u meer weten over hun onderzoek? Neem dan contact met hen op via:

Uiteraard kunt u ook via het COB laten weten dat u interesse heeft:
info@cob.nl of 0182 540 660.