september 2020

Over ondergronds bouwen is zoveel moois te vertellen, maar het COB wil u en het milieu niet belasten met stapels papier. De Verdieping is het antwoord. In de papieren Onderbouwing vindt u de essentie en hier, online in de Verdieping, kunt u uitgebreid verder lezen, klikken en kijken.

>> Download de Onderbouwing van september 2020 als pdf (5 MB)
>> Naar het archief voor meer Onderbouwingen en Verdiepingen

Wat als de straat een StraaD moet worden?

Een integraal toekomstvast bundelingssysteem dat graafrust moet brengen, kon niet volledig gerealiseerd worden, maar de winst is dat gebruikers van de ondergrond elkaar beter hebben leren kennen.

Eerste aanzet voor veiligheidsconcept hyperloop

Hoe zorg je ervoor dat gestroomlijnde capsules voor personen- en vrachtvervoer veilig met duizend kilometer per uur door lagedrukbuizen bewegen? Wat is er nodig om passagiers bij incidenten snel te kunnen evacueren?

SHA: een combinatie van bevlogenheid en vakmanschap

Een structural health analyse (SHA) helpt de tunnelbeheerder om beter inzicht te krijgen in de civieltechnische staat van de tunnel. De beheerder van de Drechttunnel en de technisch manager van PTZ zijn er nu al blij mee.

Passende samenwerkingsvorm voor elk project

Zowel bij het onderhoud/renovatie van de Piet Heintunnel als de Michiel de Ruijtertunnel werkt de gemeente Amsterdam intensief samen met marktpartijen, maar op verschillende manieren.

Madurodam voegt ondergrond toe aan de bezoekersbeleving

Met de 25.000 euro van de Schreudersprijs die de gemeente Den Haag ontving voor de Hubertustunnel krijgt de Madurodam-app in 2021 een toevoeging om ook ondergronds te kunnen kijken.

Parametrisch ontwerpen mitigeert risico’s bij Rottemerentunnel

“De keuze voor parametrisch ontwerpen betekent dat je na een wijziging de hele tunnel als het ware met een druk op de knop opnieuw kunt doorrekenen.”

Hoogwaardige rookbeheersing in Delftse spoortunnel

In de Willem van Oranjetunnel en station Delft zorgen onder andere 76 grote stuwdrukventilatoren en een uitgekiend rook- en warmteafvoersysteem voor effectieve rook- en hittebeheersing

Efficiënte testprocessen door gebruik slim instrument

Bij tunnelprojecten vergen het opstellen van testprotocollen en het testen van soft- en hardware veel tijd en energie. Door slim gebruik te maken van kennis en ervaringen bij eerdere projecten is veel winst te behalen.

Renovatie vergt creatieve oplossingen

Tijdens de renovatie zijn de Kaagbaan- en Buitenvelderttunnel bij Schiphol vrijwel continu in gebruik gebleven. Dat vergde veel creativiteit en intensief overleg met het bevoegd gezag.

Digitale tweeling in de exploitatiefase

Cynthia Nooijens heeft onderzoek gedaan naar de definitie van een digitale tweeling en de potentiële toepassing ervan voor onderhoud door de gewenste functionaliteiten en de bijbehorende eigenschappen in kaart te brengen.